Folksvagen najavio otkaze u Nemačkoj! Gigant u problemu, nekoliko hiljada radnika može ostati bez posla

15.09.2023

17:24

0

Kompanija je navela da je donela odluku o smanjenju radnih mesta zbog trenutne situacije na tržištu

Folksvagen najavio otkaze u Nemačkoj! Gigant u problemu, nekoliko hiljada radnika može ostati bez posla
Folksvagen logo - Copyright Pixabay

Nemački automobilski div, Folksvagen, objavio je planove za smanjenje broja radnih mesta u svojoj fabrici električnih automobila u Cvikauu. Nakon isteka ugovora od 12 meseci, 269 radnika će ostati bez posla. Detalji otkaza će biti utvrđeni u narednim danima u dogovoru s radničkim većem.

Fabrika u Cvikauu specijalizovana je za proizvodnju isključivo električnih automobila za brendove Folksvagen, Audi i Cupra. Trenutno zapošljava 10.700 radnika, uključujući 2.200 na određeno vreme, koji bi takođe mogli biti pogođeni ovim smanjenjem radnih mesta.

Kompanija je navela da je donela odluku o smanjenju radnih mesta zbog trenutne situacije na tržištu. Slaba potražnja za električnim automobilima povezana je s visokom inflacijom i ukidanjem državnih stimulacija. Električni automobili su trenutno skuplji od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Folksvagen
 

Ovaj korak Folksvagena odražava izazove s kojima se automobilska industrija suočava u prelasku na elektrifikaciju, uzimajući u obzir ekonomske i tržišne faktore koji utiču na potražnju za električnim vozilima.

- Folksvagen je i dalje 100 posto uveren da treba da nastavi putem prema električnoj mobilnosti - naglasio je portparol kompanije i dodao da je budućnost fabrike u Cvikauu sigurna i da slede nova ulaganja.

Proizvodnja automobila s motorima na unutrašnje sagorevanje u ovoj fabrici prekinuta je 2020. godine.

Nemački automobilski dobavljač i kompanija za procesni inženjering Algajer, podsetimo, podnela je zahtev za bankrot u jun.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike