Pokorili berzu: VinFast u startu pretekao Folksvagen, BMW, GM i Ford

16.08.2023

16:44

0

Vrednost akcija vijetnamskog proizvođača električnih vozila (EV) pri izlasku na berzu skočila skoro triput

Pokorili berzu: VinFast u startu pretekao Folksvagen, BMW, GM i Ford
WinFast - Copyright Profimedia

Proizvođač automobila na struju iz Vijetnama, „VinFast“, je više nego uspešno izašao na američku tehnološku berzu Nasdak. Na debiju je Vijetnamcima cena porasla  za 270 odsto i trenutna „VinFast“ vredi 85 milijardi dolara.

To je više od vrednosti mnogo slavnijih automobilskih kompanija, kao što su „Ford“, „Dženeral motors“ (GM), „BMW“ ili najveći od njih “Folksvagen“ (64 milijardi dolara), prenosi CNBC.

U utorak je vijetnamski proizvođač EV debitovao na berzi Nasdak u varijanti spajanja sa kompanijom za akvizicije posebne namene (SPAC), po imenu „Blek spejd akvizišn“ (Black Spade Acquisition), koja se već nalazila na ovoj berzi.

Akcije tako napravljene kompanije sa početnih 10 dolara po deonici skočile na 37,06 dolara na zatvaranju berze u utorak.

Vijetnamska firma trenutno gradi fabriku u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, kako si se nadmetala sa „Teslom“ Ilona Maska (tržišne vrednosti 724 milijarde), ali i sa tradicionalnim proizvođačima automobila koji se sve više fokusiraju na hibride i EV.

Fabrika će biti otvorena 2025. godine, saopštio je ranije „VinFast“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike