Lokali izgubili bitku sa stanovima: Na ceni samo ekstra lokacije

02.09.2023

07:35

0

Na glavnom srpskom tržištu nekretnina, u Beogradu, lokali se traže samo po novim tržnim centrima dok i na nekad prestižnim lokacijama sada idu „samo za komunalije“

Lokali izgubili bitku sa stanovima: Na ceni samo ekstra lokacije
Ilustracija - Copyright Pixabay/LUM3N

Tržište izdavanja u zakup lokala daleko je zaostalo za pretežnim delom tržišta nekretnina - stanovima i stanogradnjom. Mali biznisi sada, pod teretom krize, sve teže plaćaju i kirije, a kamoli da kupuju svoje lokale, a ni prethodnih godina uzleta tržišta nekretnina lokali nisu uspeli da po prodajnim cenama i najmu prate stanove i veliki kancelarijski prostor.

- Lokala ima sada dosta u ponudi. Ako imate lokal koji dajete u zakup od 200 do 500 evra kirije, možete da nađete zakupca ali oni koji imaju veći prostor i traže nekoliko hiljada evra veoma teško dolaze do pravih zakupaca klijenata koji su redovne platiše – kaže za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik beogradske agencije za nekretnine „Zidart“.

Mirkulovski kaže da za pojedine lokacije i dalje ima velikog interesovanja ali „to može da se nabroji na prste“.

- Nikada dosad se nije desilo da, recimo, na Bulevaru (kralja Aleksandra) ima slobodnih lokala a to je sada slučaj. I dalje tu ima delova ulice gde postoji „lista čekanja“ zakupaca, i gde onaj koji izlazi „trguje“ mestom za sledećeg zakupca, ali to je veoma suženo. Čak i u novim stambenim kompleksima sada menjaju projekte i lokale pretvaraju u stambeni prostor koji se lakše proda – objašnjava Mirkulovski.

Cene po rastu daleko iza stanova

Iz „ZidArta“ kažu da ni u vreme strelovitog rasta na tržištu nekretnina, cene lokala nisu pratile cene stanova, ni u prodaji ni u renti, a da sada padaju.

To potvrđuju i podaci specijalizovanog portala za oglašavanje nekretnina 4zida.rs. Ponuda je velika i samo na tom sajtu trenutno ima više od 4.500 aktivnih oglasa za izdavanje poslovnog prostora. Polovina se odnosi na Beograd (2.120), a veliki izbor je i u Nišu (799) i Novom Sadu (701).

Što se Beograda tiče, najveća ponuda poslovnog prostora je u opštinama Zemun, Novi Beograd, Vračar i Stari grad. Najvišu cenu imaju lokali koje se nalaze na najatraktivnijim lokacijama u centru grada, pa se tako nudi lokal od 55 kvadrata u Ulici Đure Jakšića, nekoliko koraka od Knez Mihailove, po ceni mesečnog najma od 2.500 evra, pogodnog za advokatsku kancelariju, banku, stomatološku ordinaciju…. Za zakup lokala od oko 80 kvadrata u Dečanskoj ulici traži se 3.000 evra.

Tržni centri posebna priča

Novi tržni centri, tzv. šoping molovi i ritejl parkovi, koji niču ne samo po Beogradu nego i svim većim gradovima Srbije, posebna su priča kada je u pitanju iznajmljivanje lokala. Tamo su vlasnici lokala isti kao i vlasnici centra, pa nema kupovine već samo najma.
- U šoping molovima teško da ste videli prazan lokal. Potpuno su se promenile navike potrošača i tamo im nude sve, od parkinga i šopinga, do teretana, bioskopa, restorana, banaka... Zbog toga su stari tržni centri, poput novobeogradske „Piramide“ i „ENJUB-a“, u odumiranju. Tamo nam vlasnici kažu „nađite nam zakupca, ne mora da plaća ni kiriju, samo komunalije i da imamo da platimo porez“ – ističe Dušan Mirkulovski.

Ovo su prilično „jake“ cene za nekog ko bi želeo da otvori običnu kancelariju, jer cene zakupa kancelarija u poslovnim centrima kreću se od 15 do 25 evra po kvadratu.
Da ne govorimo o tome da najskuplji zakup lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda u ekstra zoni košta 15 evra (1.677 dinara) po kvadratu a u četvrtoj zoni samo 36 dinara po kvadratu. Naravno, do tih jeftinih kvadrata je teško doći.

- Koliko je neko spreman da plati zavisi od lokacije ili atraktivnosti samog poslovnog prostora. Primera radi, u beogradskoj ulici Knez Mihailova još uvek vlada veliko interesovanje za poslovnim prostorom, ali je sa druge stane primetno da se takozvana crvena zona, tj. opseg najtraženijih lokacija, prilično suzio – konstatuje za 4zida Branko Šajkunić, vlasnik agencije „BG posrednik“.

24sedam/Goran Sivački
Ugasili stare tržnjake i male radnje: Šoping mol Delta siti

 

Interesovanja ima u novogradnji, kaže za 24sedam Biljana Rajović, direktor sektora za izdavanje nekretnina agenciji „Lider nekretnine“.

- Cena rente lokala je u novogradnji je od 20 i 30 evra po metru kvadratnom ako pričamo o Novom Beogradu, ali i na atraktivnijim lokacijama na Vračaru i Savskom Vencu. Tu je cena čak skočila od februara, kada je bila između 15 i 20 evra. Potražnja je za to odlična ali već lokali u drugom redu zgrada ili oni koji ne gledaju na neku glavnu ulicu nisu interesantni zakupcima. Kada platite tako ozbiljnu zakupninu, mora to da prati i ozbiljno poslovanje i dobar biznis plan  – objašnjava Rajović.

Za rast cena u ovom segmentu stručnjakinja za nekretnine objašnjava time da su cene stanova visoke i da se ne ispati kupiti ih radi poslovnog prostora, što je bila česta praksa. Sada renta dobrog lokala ispada bolje rešenje i to diže cenu na određenim lokacijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike