Ozbiljan biznis, ako uspete da kupite „robu“: Umesto stana, garaža u rentu

27.08.2023

07:33

0

Na srpskom tržištu nekretnina prodaja stanova pada kao i garaža, ali razlozi bi mogli da budu različiti jer garaže sve više postaju dobar biznis

Ozbiljan biznis, ako uspete da kupite „robu“: Umesto stana, garaža u rentu
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Tržište nekretnina u Srbiji se „normalizuje“, kažu stručnjaci, a to znači da stanovi više ne mogu da se prodaju po nenormalno visokim cenama. Gotovine koja brzo mora da se plasira u stanove je sve manje, krediti su skupi pa ih malo ko uzima, i to u zbiru izduvava tržište.

Međutim, i u ovoj „normalizaciji“, ne prolaze se nekretnine jednako. Interesovanje za stanove je značajno palo ali za garaže i ne toliko, i za to bi mogao da bude jedan vrlo jednostavan razlog.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u drugom kvartalu ove godine je (po broju ugovora) prodato 21 odsto manje stanova nego godinu dana ranije, dok je pad kod prodaje garaža gotovo upola manji – 12 odsto.

Ovo nije iznenađenje, kaže za 24sedam Aleksandra Mihajlović, PR menadžer specijalizovanog portala za oglašavanje nekretnina 4zida.rs.

- Garaže su postale popularna investicija godinama unazad uporedo sa povećanjem broja stanovnika i samim tim brojem vozila u prestonici. Parking mesto je već duže vreme ozbiljan problem u Beogradu ali i Novom Sadu. Kako su cene nekretnine otišle vrlo visoko, pre svega garsonjera, oni koji su želeli da investiraju u nekretninu radi rentiranja su shvatili da su garaže povoljnija investicija. Potreban je manji početni kapital i to je nepokretnost za koju je potrebno mnogo manje ulaganja za održavanje nego za stan – napominje Mihajlović.

Manji ulog, isti prihod

Iako su cene garaža skočile poslednjih godina, prateći opšti trend rasta cena na tržištu, i dalje se može kupiti garažno mesto na određenim lokacijama za iznos između 12.000 i 15.000 evra, kažu iz 4zida.rs.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Pad ukupne vrednosti prodaje garaža godišnje u Beogradu 24 odsto godišnje

 

- Ovo je oko četiri puta manje nego što bismo trebalo da se izdvoji za na primer garsonjeru od 30 kvadratnih metara u Beogradu. Za garažna mesta na atraktivnim lokacijama u centru Beograda ili Novog Sada potrebno je izdvojiti od 18.000 evra, pa naviše – kaže Mihajlović.

Kaća Lazarević, vlasnica poznate istoimene beogradske agencije za nekretnine, za 24sedam je navela jedan od razloga zbog čega cene garaža nastavljaju da rastu.

- Investitori su zastali sa planovima za novu gradnju zbog pada prometa, završava se šta je započeto ali sada je primetno da počinju da dižu cene garaža. Prodajom garaža pokušavaju da premoste ovaj za njih nezgodan period na tržištu nekretnina – objašnjava Lazarević.

Cena više nije „dva za jedan“

- Cene garaža u principu prate cene stanova, pa kako su stanovi sve skuplji, skuplje su i garaže. Ranije je bio u praksi utvrđen odnos da dva kvadrata garaže vrede kao jedan kvadrat stana na istoj lokaciji ali to je sve sada poremećeno – rekao je ranije za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik agencije za nekretnine "ZidArt“ iz Beograda.

Na 4zida.rs trenutno ima više od 360 oglasa za prodaju garaža i parking mesta koji se odnose na celu Srbiju. Skoro polovina od ukupnog broja oglasa, odnosi se na garaže i parking mesta u Beogradu (156 oglasa), a 119 oglasa se odnosi na garaže u Novom Sadu.

U drugim većim gradovima je osetno manja ponuda, pa se tako 41 oglas za prodaju garaža odnosi na Niš a samo dva oglasa na Kragujevac.

Pare se kod garaža brzo okreću

Ukoliko garažu kupimo za 15.000 evra i mesečno je izdajemo za 120 evra, računajući da imamo zakupce svakog meseca, investiciju ćemo povratiti za malo više od 10 godina, računica je 4zida.rs.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Broj prodatih garaža u Srbiji  pao za 12 odsto godišnje

 

- Kako cene izdavanja garaža rastu, vrlo je verovatno da bismo garažu mogli da izdamo i za više novca, pogotovo u Beogradu, odnosno da početnu investiciju povratimo i za kraći period – kaže Mihjalović.

Na sajtu 4zida.rs trenutno najvišu cenu ima garaža na Topličinom vencu u Beogradu koja se izdaje za 1.500 evra mesečno. Ali, ta garaža ima 170 kvadrata i 10 parking mesta. Većina ostalih garaža u Beogradu izdaje se prosečno za oko 150 evra, dok se garaže u centru prestonice izdaju za oko 250 evra mesečno.

Bez troškova opremanja

Kao jedan od glavnih prednosti izdavanja garaža u odnosu na stan mnogi navode i to što nema dodatnih troškova opremanja, a i režije su niske. Troškovi održavanja garaža praktično su minimalni, a i manje su šanse da nesavesni zakupci unište garažu, kao što se to može desiti kod stana ili nameštaja i uređaja u njemu.

Prema podacima portala prosečna cena izdavanja garaže u Beogadu je 120 evra a u Novom Sadu i 130. Kod parking mesta je to u prestonici 92 evra a u glavnom gradu Vojvodine 67 evra.

Prava investicija

Odluka da li je kupovina garaže dobra investicija zavisi od ličnih ciljeva, finansijske situacije i budućnih planova.

Pre odluke o kupovini, dobro je detaljno istražiti tržište i grad, savetuju sa 4zida.rs, posebno ako do sad niste izdavali garaže i razmisliti i o ovim stavkama:

  • Lokacija – Kod izdavanja garaže, lokacija igra presudnu ulogu. Za garažu na najatraktivnijim lokacijama treba da se izdvoji i veći novac. Ipak, u centralnim gradskim zonama garaže se lakše izdaju. Isto je i sa većim gradovima nasuprot manjim.
  • Ukupni troškovi – Osim troškova kupovine, u ukupnu računicu bi trebalo uračunati i troškove pravnog zastupnika, poreza, eventualno osiguranja neporektnosti i sl.
  • Garaža na kredit – Ukoliko se odlučite za kupovinu garaže, najvažnije je pitanje da li želite da je kupite za keš ili ćete uzeti kredit. Čak i manji iznos npr. keš kredita može vam pomoći da uspešno realizujete kupovinu, a da ne potrošite odjednom svu ušteđevinu. Na sajtu 4zida.rs možete proveriti da li ste kreditno sposobni i koju visinu kredita vam banka može odobriti na osnovu vaših primanja i zaposlenja.

Ma kako ovo iskalkulisali, uvek će ostati jedan argument koji daje veliku prevagu kupovini garaže.

- Problemi sa parkingom se neće tako brzo rešiti, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu, zbog čega su predviđanja da će cene garažnih i parking mesta nastaviti da rastu. Pretpostavlja se da će i u narednim godinama potražnja za garažama biti sve veća, kao i da će im vrednosti rasti - zaključuje Aleksandra Mihajlović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike