Tržni centri uništili male lokale: Za 20 metara kvadratnih u centru grada plaća se i do 1.100 evra - najbolje prolaze sledeće radnje!

14.08.2022

09:20

0

Da li će opstati, samo tržni centri i oni koji su važni za turističku ponudu grada?

Tržni centri uništili male lokale: Za 20 metara kvadratnih u centru grada plaća se i do 1.100 evra - najbolje prolaze sledeće radnje!
Pixabay/y StockSnap

Sve je više praznih lokala i u širem centru Beograda. Onlajn prodaja je isplativija, pa vlasnici poslovnog prostora, katanac najčešće stavljaju na prodavnice obuće i odeće. Da li će opstati, samo tržni centri i oni koji su važni za turističku ponudu grada?

Za izdavanje ili lokal u pripremi. Izaberite šta od toga lepše zvuči. Ipak, nijedan izraz ne može da ublaži istinu koja intenzivnije nego ikada zatvara lokale u srcu grada. Kirije skupe, ulaganja velika, a prihod očigledno, nedovoljan.

- Pala je kupovna moć ljudi. Poskupeli su životni troškovi, hrana, struja, gorivo. Sve to utiče na kupovnu moć ljudi. Tržni centri su takođe odneli jedan dobar deo ulične prodaje. Lakše ljudima i da parkiraju kola, da lagodno obave kupovinu. Dosta je pala ta kupovina po Bulevaru Kralja Aleksandra, ti butici su u osetnom padu. Veliki lanci trgovina im uzimaju klijente -  naveo je Branislav Glođević iz firme za komercijalne nekretnine.

Printscreen/RTS
 

I radnike, kaže Branislav Glođović. Veruje da do kraja godine prodaja i zakup lokala verovatno neće biti bolji. Stari tržni centri poput onog na Trgu republike, i u Čumićevom sokačetu, nekada su bili puni kupaca. Nikada se nisu vratili.

- U poslednjih 15 godina poslovanje je značajno promenjeno i Beograd je decentralizovan, pa je tako težište poslovanja iz strogog centra grada prebačeno na Novi Beograd. Tržište nekretnina se oporavlja od krize izazvane pandemijom koja je pogurala onlajn poslovanje - rekla je Jelena Davidović, vođa prodajnog tima portala za nekretnine.

Printscreen/RTS
 

Inflacija je dodatno odmogla, tako da cene zakupa mogu biti samo još više. Tržište nekretnina je nepredvidivo, tvrde stručnjaci, a trenutna ponuda je sledeća.

- U centru Beograda, možete naći ponudu za poslovni prostor koji se nalazi u zgradi, tu mislimo na kancelarije i ordinacije sa cenom od 10 do 15 evra po metru kvadratnom. Nekada ta cena dostiže i 22 evra. Kada je u pitanju ponuda lokala sa izlogom koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji, pešačkoj zoni, tu je drugačija situacija i cene su veće. Startuju od 22 evra po metru kvadratnom a neretko dostižu i cenu od 40 do 55 evra - kaže Davidovićeva.

Računica koja retko kome odgovara, kad kupaca nema.

Do tada će ova slika biti neminovnost. Visoke cene lokala, čini se, ne smetaju jedino apotekama, pekarama i kladionicama, javlja RTS.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS