Bez 300 evra za stan studenti nemaju za šta ni da dolaze u Beograd

25.09.2021

18:10

0

Najpopularnija studentska „destinacija“ u Srbiji ni ove godine nije prijatna za kućne budžete, jer najam najmanjeg stana košta više od pola prosečne plate

Bez 300 evra za stan studenti nemaju za šta ni da dolaze u Beograd
Copyright Promo/Beogradski mesec fotografije

Ukoliko roditelji nemaju da izdvoje bar 300 evra mesečno samo za stanovanje, studenti iz unutrašnjosti (koji su van kvota domova za akademce), nemaju mnogo razloga da dolaze u Beograd. Bar sudeći prema cenama najma garsonjera i stanova koje su dostupne onlajn.

Korona pretnja fakultetskoj nastavi nije ove 2021. pokolebala stanodavce i privolela ih da malo obore cene rente, naprotiv. Prema podacima specijalizovanih vebsajtova za nekretnine one su nešto više nego lani i nastavljaju trend „oporavka tržišta“ i praćenja cena stanova za prodaju.

Cene veće nego pre pandemije

Tako Indomio.rs navodi da je cena rentiranja u Beogradu povećana na Novom Beogradu, Vračaru i Savskom vencu, za dva do 3,5 odsto.

Podaci 4zida.rs su još pogubniji za novčanike roditelja akademaca. Na Novom Beogradu prosečna cena najma garsonjere od 300 evra ovog septembra je 20 odsto veća nego pre godinu dana, a 30 odsto u odnosu na pretpandemijsku 2019.

Na Vračaru i Savskom vencu je ta cena ista ali je razlika nešto manja u odnosu na 2020. godinu. A na Savskom vencu je cena 2019. čak bila 300 evra veća.

Razlog ovakvom (pre)slobodnom formiranju cena je u prestonici jednostavan – garsonjera i malih stanova je veoma ograničen broj. On se čak ni ne povećava uznapredovalom gradnjom novih stanova, jer te male kvadrature se ne prave pošto su manje isplative investitorima.

24sedam
Jedina jeftina varijanta: Dom Studentski grad u Beograduu

Uz cimera je jeftinije, ali...

Naravno, studenti mogu da prođu i jeftinije, ako se opredele za deljenje stanova sa nekim. Cimerski život svakako nije za svakoga, pogotovo kada se treba fokusirati na učenje, ali tako se svakako bolje finansijski prolazi.

Novi Sad, Niš, Kragujevac

Iznajmljivanje stana u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, takođe univerzitetskim centrima, je neka savim druga priča. U Novom Sadu je, po podacima Indomio.rs,  potrebno je izdvojiti 6,2 evra po kvadratu a u Kragujevcu samo 4,2 evra. Prema 4zida.rs, garsonjera u vojvođanskoj prestonici je 200 evra a dvosoban stan 300, u Nišu 180 i 250 evra a u prvoj prestonici moderne Srbije 140 i 190 evra.

Već cene rente dvosobnih stanova u Beogradu su mnogo manje nego za garsonjere i jednosobne stanove. Tako u pomenute tri popularne „studentske“ opštine cena dvosobnog, ili čak dvoiposobnog stana je od 400 evra na Novom Beogradu do 550 evra na Savskom vencu. Ukoliko se u takav stan „napakuje“ tri akademca, mesečno će to njihove roditelje koštati 130 do 160 evra za najam, umesto 270 koliko je najjeftinija „samačka“ garsonjera.

Nisu mnogo skuplji ni trosobni stanovi, s prosečnom cenom od 500 evra na Novom Beogradu ili 630 na Vračaru. Njihov najam poskupeo je za godinu dana za desetak odsto, dok na novom Beogradu prosečna cena nije menjana ni za dvosobne ni za trosobne stanove.

Naravno, na ove cene treba dodati i troškove komunalija, mobilnih telefona, interneta, gradskog prevoza... da ne pominjemo cene hrane i knjiga. Sve u svemu, bez 300 evra mesečno, i u cimerskoj varijanti, Beograd je ekskluziva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike