Kako su Nemci rešili stambenu krizu? Ove prostorije pretvaraju u stanove

29.08.2023

19:45

0

Autor: 24sedam

Prema studiji Pestel Instituta iz Hanovera, trenutno Nemačkoj nedostaje 700.000 stanova, što je najveći manjak stambenog prostora u poslednjih 20 godina

Kako su Nemci rešili stambenu krizu? Ove prostorije pretvaraju u stanove
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Nemačkoj bi se do 2025. prenamenom moglo doći do 20.000 novih stanova jer brojni kancelarijski kompleksi stoje prazni bez izgleda da budu ponovo iznajmljeni, istakao je Helge Scheunemann iz agencije za prodaju nekretnina JLL.

On je ukazao na primer finansijske metropole Frankfurta gde je već nekoliko nebodera s kancelarijima preuređeno u objekte sa stanovima.

Nemaju gde sa radnicima

- U Frankfurtu su rano počeli sa prenamenom, jer objekti sa stanovima donose veće prihode od onih s kancelarijima za kojima, za razliku od stanova, već godinama postoji smanjena potražnja - kaže stručnjak za nekretnine.

On je međutim rekao kako prenamena klasičnih kancelarija, za kojima od pandemije koronavirusa i pojačanog rada od kuće postoji sve manja potreba, neće moći da reši problem drastičnog manjka stanova, nego se samo radi o “koraku u pravom smeru”.

Prema studiji Pestel Instituta iz Hanovera, trenutno Nemačkoj nedostaje 700.000 stanova, što je najveći manjak stambenog prostora u poslednjih 20 godina. Najveća nestašica vlada u velikim gradovima gde je nedostatak stambenog prostora postao veliki problem za ekonomiju koja sve teže pronalazi smeštaj za stručnu radnu snagu.

Manjak stanova povezuje se s dolaskom velikog broja izbeglica, ali i useljenika za potrebe tržišta rada, kao i drastičnim padom gradnje novih stanova. Zastoj u sektoru stanogradnje je nastao s porastom kamata, manjkom radne snage i porastom cena građevinskog materijala.

Hoće da ograniče stanarinu

Dalji problem na nemačkom tržištu nekretnina je i drastičan porast stanarina zbog čega je vladajuća Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) najavila mere koje bi ograničile porast stanarina na tri godine. Pritom stanarina ne bi smela da bude viša od proseka za određeno stambeno područje.

Koalicioni partner SPD-a na saveznom nivou, Liberalno-demokratska stranka (FDP), se žestoko usprotivila tim planovima.

- SPD bi trebala više da se koncentriše na to kako da ponovo stvori impulse da građevinari ulažu u stanogradnju - rekao je portparol FDP-a za stambenu politiku Daniel Froest, i dodao kako je “dovoljno stanova na tržištu najbolja zaštita za stanare”.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bankar.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike