Kod ovih nekretnina cene neće stati

17.04.2023

10:10

0

Poslovnog prostora u Beogradu je malo, cene u novogradnji porasle i do 15 odsto

Kod ovih nekretnina cene neće stati
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Srbiji se kompanije se vraćaju u kancelarije posle pandemije ali i šire pa je veliki izazovi mala ponuda poslovnog prostora i sve više cene u novogradnji, piše „Blumberg Adrija“ (Bloomberg Adria).

- Kada je u pitanju Novi Beograd, cene rentriranja u postojećim poslovnim centrima su trenutno manje-više stabilne i u rangu 15 do 17 evra po kvadratnom metru za klasu A u okviru CBD (engl. Central Business District, uže poslovno jezgro) - kaže za poslovni portal u pisanom odgovoru Nikola Đogatović, izvršni menadžer komercijalnih poslova u kompaniji „Novaston“.

Klasa B poslovnih nekretnina je zabeležila rast cene i trenutno je u rangu 13,5 do 15 evra po kvadratnom metru, a prostor u izgradnji koji će biti u upotrebi tokom ove godine imaju više tražene cene koje za 10 do 15 odsto.

Prema podacima kompanije „Novaston“, raspoloživost kancelarijskog prostora u Beogradu značajno je manja nego u prestonicama susednih država. Beograd ima oko 1,25 miliona kvadratnih metara kancelarijskog prostora i raspoloživost od oko četiri odsto. Poređenja radi, Sofija kao prestonica Bugarske sa 30 odsto manje stanovika od Beograda, ima milion kvadratnih metara kancelarijskog prostora više i raspoloživost od 13,2 odsto.

Stručnjaci iz industrije napominju da je u Beogradu posebno teško kompanijama da nađu prostor koji ima oko 200 kvadratnih metara, kao i onima koji traže po 4.000 ili 5.000 kvadratnih metara. Pritom, IT kompanije su najčešće fleksibilnije od firmi iz drugih industrija po pitanju prostora jer svakako imaju razvijene način komunikacije preko interneta.

Tražnja je toliko velika da se uglavnom pre završetka projekta pronađu zakupci.

Stala novogradnja, zasvršava se postojeće

Strani investitori više nisu toliko aktivni na tržištu. U narednom periodu očekuje se popunjavanje prostora „B23“ preko puta Beogradske arene, trebalo bi da izraelski „AFI“ već na proleće primi prve zakupce u „AFI City Zmaj“, dok će renoviranje „Sava Centra“, koje bi „Delta Holding“ trebalo da završi do novembra, stvoriti novi poslovni prostor. Međutim, osim toga, biće malo novog poslovnog prostora.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Sava Centar će imati više poslovnog prostora nego ranije

 

Bojan Jevremović iz kompanije „MPC Properties“ kazao je za „Bloomberg Adria TV“ da na srpskom tržištu i dalje postoji disbalans između ponude i potražnje poslovnog prostora.

Prema njegovim rečima, kada se Beograd uporedi sa drugim gradskim centrima poput na primer Varšave, dobijemo rezultat da taj grad ima 6,3 puta više prostora nego što ima glavni grad Srbije, iako ima približno isti broj stanovnika. Doduše, upola je veća a Poljska je ekonomoski znatno razvijenija od Srbije.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike