Za primer i ponos: Ozbiljan i predan rad rezultirali da Novi Sad i Beograd budu domaćini EPK i Expo 2027

28.08.2023

13:20

0

Vlada je uložila veliki rad da Beograd postane prestonica Ekspo 2027

Za primer i ponos: Ozbiljan i predan rad rezultirali da Novi Sad i Beograd budu domaćini EPK i Expo 2027
Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana

Navikli smo da nas u sam svetski vrh svojim uspesima vinu naši teniseri, košarkaši, vaterpolisti i mnogi drugi učesnici u međunarodnim sportskim arenama. Sportski uspeh je nešto na šta smo ponosni i o čemu najviše volimo da se pohvalimo pred strancima. Godine izolacije, ratova, ekonomske i opšte društvene krize dovele su do toga da su sportske pobede jedine koje očekujemo, našem narodu neverovatno deluje mogućnost takmičenja na međunarodnoj sceni na polju ekonomije, turizma, kulture ili nauke. Onda se postavlja pitanje šta je taj Ekspo, otkud u Beogradu.

Čest odgovor, mada potpuno netačan, je da to nije ništa posebno, čim će kod nas da se održi. Definitivno je potrebno da se izdignemo iznad ovakvog mišljenja i da se polako privikavamo i na neke druge pobede pored sportskih. Beograd će tokom 2027. godine biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija, jer će predstavnici oko stotinu zemalja pokušati da se pokažu u najboljem svetlu na izložbi sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika
za sve". 

Vlada uložila veliki rad da Beograd postane prestonica Ekspo 2027!

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Često pogrešno mislimo da naši sportisti pobeđuju zahvaljujući „srpskom inatu“, pri čemu ne vidimo sate napornog rada, discipline i odricanja. Ni jedan uspeh ne dolazi ni slučajno ni brzo. Upravo ovo važi i za pobedu našeg glavnog grada u konkurenciji španske Malage, američke Minesote, tajlandskog Puketa i argentinskog Bariločea. Veliki rad uložio je tim Vlade Srbije da obezbedi domaćinstvo ove izložbe, ali ono glavno tek dolazi.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Kako je najavio predsednik Vučić planirani Ekspo kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće povezan sa centrom grada i aerodromom. U okviru Ekspo kompleksa će biti sedam objekata sa ukupnom površinom od oko 70.000 kvadratnih metara. Kompleks će uključivati veliko šetalište sa kafićima i restoranima. Za realizaciju čitavog projekta biće potrebno angažovanje svih kapaciteta naše zemlje. U pobedama naših sportista učestvujemo kao navijači, a sada se ukazala prilika da u ovoj pobedi Srbije svi koji žele pomognu ličnim angažovanjem.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture primer i uzor Beogradu

Kao dobar uzor našem glavnom gradu može da posluži Novi Sad i način na koji je u ovom gradu realizovan projekat Evropska prestonica kulture 2022. Osim brojnih kulturnih i umetničkih sadržaja, koji su osnova ovog projekta,nnovosadske vlasti morale su da obezbede neophodnu infrastrukturu. Tako je došlo do adaptacije kulturnih stanica u različitim delovima grada, izgradnje Muzičko-baletske škole i koncertne dvorane, dok su u podgrađu Petrovaradinske tvrđave obnovljene fasade i objekti koji su bili u lošem stanju. Novi Sad je dobio i „Kreativni distrikt“. Kao bi se ovo realizovalo na vreme i na način koji opravdava epitet evropske prestonice kulture, novosadska lokalna samouprava uložila je izuzetan napor, a na njenom čelu bio je gradonačelnik Miloš Vučević. Sadašnji potpredsednik Vlade Srbije i blizak saradnik predsednika Vučića sa iskustvom koje nosi iz grada o čijem razvoju je vodio brigu dugi niz godina doprineće kapacitetima Vlade za uspešnu pripremu izložbe Ekspo 2027.

Izložba će trajati tri meseca i posetiće je 2,5 miliona turista

Organizacija ovog prestižnog događaja neće doprineti samo razvoju Beograda, već čitave države. Izložba će trajati tri meseca i u ovom periodu našu zemlju posetiće preko 2,5 miliona turista. Ovo je idealna prilika da se kao turističke destinacije predstave i drugi gradovi naše zemlje. Da bi ovo bilo moguće gradiće se infrastruktura, uređivaće se trgovi, fasade i ostali turistički sadržaji širom Srbije.

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Možda je došlo vreme da se privikavamo na uspehe na onim poljima na kojim do skoro nismo imali pozitivnih vesti. Beograd je u konkurenciji jednog grada iz SAD i jednog grada iz EU uspeo da nam pokaže da je uprkos svim izgledima uz ozbiljno zalaganje i naporan rad moguće izboriti pobedu. Organizacija Ekspa 2027. poboljšaće imidž naše zemlje i doprineti njenom međunarodnom ugledu. Podrška koju smo dobili prilikom glasanja za domaćina izložbe pokazala je da drugi veruju u nas, ostalo je još da poradimo na samopouzdanju i da kao društvo shvatimo da nije čudno to što je Srbija postala zemlja stabilnih javnih finansija, gotovo pune zaposlenosti i životnog standarda koji raste iz meseca u mesec i zemlja u kojoj se organizuju prestižni događaji kakav je svakako međunarodna izložba Ekspo 2027.

Piše Branko Jakovljević, master ekonomista

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike