Evergrande odložio kolaps: Investitorima kamata legla „u produžetku“

22.10.2021

07:22

0

Velika kineska građevinska kompanija platila je kamatu na obveznicu denominovanu u dolarima samo dan pre isteka grejs perioda čije probijanje bi je odvelo u bankrot

Evergrande odložio kolaps: Investitorima kamata legla „u produžetku“
Tan2021-10-21_63439570_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

„Evergrande“ je platio kamatu i izbegao bankrot, barem za sada, izveštavaju kineski državni mediji.

Državni finansijski dnevni list „Sekjuritiz tajms“ objavio je danas da je ovaj posrnuli građevinski konglomerat uplatio 83,5 miliona dolara kamate na obveznicu denominovanu u dolarima, koja je dospela na naplatu prošlog meseca, prenosi CNN.

Tri dana pre roka

Grejs period od 30 dana za tu izvršenje te uplate istekao bi u subotu, 23. oktobra, a Rojters navodi, pozivajući se na neimenovani izvor koji je direktno upućen u dešavanje, da je „Evergrande“ uplatio sredstva u četvrtak na račun „Sitibanke“ i da bi imaoci obveznica trebalo da ih dobiju pre isteka grejs perioda.

„Evergrande“ nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

Ova vest je donela izvesno olakšanje investitorima i analitičarima koji su ove nedelje u nekoliko navrata upozoravali da će kompanija, koja se i dalje nalazi na ivici kolapsa, skliznuti u svoj prvi formalni bankrot.

Medijski izveštaji iz Kine takođe ukazuju na to da kompanija ulaže napore da smiri strane investitore. Ranije je „Evergrande“ radio na tome da "očisti" deo dugova prema domaćim zajmodavcima, ignorišući pritom dugove prema međunarodnim investitorima, što je očigledan znak koji mu je prioritet, ocenjuje CNN.

Akcije kompanije su porasle dana na berzi u Hong Kongu za 4,3 odsto, dok su akcije njegovih jedinica za upravljanja imovinom i za električna vozila ojačale za oko četiri procenta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike