Na početku mrtva trka: Hoće li minimalac biti 400 evra?

15.08.2022

18:05

0

Počeli su pregovori poslodavaca i sindikata, uz "posredovanje“ Vlade, oko minimalne cene rada u 2023. godini

Na početku mrtva trka: Hoće li minimalac biti 400 evra?
minimalac (2) - Copyright 24sedam/Profimedia

Danas je održan prvi sastanak predstavnika poslodavaca, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije na kome se razgovaralo o tome koliko bi najmanje novca trebalo da radnici sa punim radnim vremenom odnesu kući u 2023. godini.

Iz Unije poslodavaca i Vlade Srbije nisu iznosili konkretne brojke, saznaje 24sedam, a sindikati su tražili da se prvo reši kako će radnici na minimalcu preživeti ovu godinu.

Pregovori koji se tiču sudbine svakog šestog ili čak svakog petog zaposlenog u Srbiji sa stalnim poslom, a mnogo više onih koji su sa statusom "povremeni i privremeni poslovi“, upravo su počeli, i ponovo predstoji teška rasprava o tome koliko to najmanje u Srbiji može da se plati nečiji rad.

Stavovi poslodavaca i predstavnika radnika su po suštini stvari različiti, ali ovoga puta su međusobno još udaljeniji.

- Predstavnici Vlade, odnosno Ministarstva finansija, drže se onoga što je već najavljeno, a to je 40.000 dinara u 2023. godini. Mi insistiramo da prvo vidimo kako da radnici koji su sada na minimalcu od 35.000 dinara sa ovim cenama prežive ovu godinu, a potom da pričamo o narednoj – kaže za 24sedam Zoran Ristić, viši savetnik za ekonomiju u UGS "Nezavisnost“, koji je učestvovao u razgovorima.

Nemcima od oktobra 12 evra po satu

Evropska unija je početkom juna postigla načelni dogovor o Direktivi o adekvatnim minimalnim platama, koja predviđa jasne kriterijume za određivanje minimalne zarade, uključujući kupovnu moć, troškove života, raspodelu i stopu rasta plata i nacionalnu produktivnost. Još konkretniji su ovog leta bili Nemci, kojima je satnica od jula povećana na minimalnih 10,45 evra, a od oktobra će biti 12 evra. A u Srbiji je 1,7 evra.

Sindikati traže da se minimalac promeni odmah, za period septembar – decembar ove godine, i to u iznosu jednakom poslednjoj vrednosti minimalne potrošačke korpe. A to je, za maj ove godine, prema podacima Ministarstva trgovine, bilo 43.695 dinara.

- I taj podatak je već star, jer korpa je u međuvremenu značajno poskupela u poslednja tri meseca, ali to nam je osnova za polazak. Tražimo da se minimalac odmah poveća 24,8 odsto, a potom da vidimo u januaru, kada budemo znali inflaciju za ovu godinu i projekciju za sledeću, da odredimo koliko bi minimalna zarada trebalo da bude u 2023. godini – objašnjava Ristić.

Pomenuta korpa je u prodavnicama danas teška barem 46.000 dinara, a uz inflaciju do kraja godine (u julu je bila 12,4 odsto), i onu od 3,5 do pet odsto koliko prognoziraju bankari i Narodna banka Srbije, do sredine sledeće godine će dobaciti barem do 48.000 dinara.

Prema zahtevima sindikata, ali i prema usvojenom zaključku iz 2018. godine sve tri pregovaračke strane u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, da se u naredne tri godine (do 2021) izjednače minimalna korpa i minimalna plata, to bi značilo i da minimalac za 2023. treba da bude najmanje 48.000 dinara, ili nešto više od 400 evra.

Kako (bi trebalo da) se računa minimalac

Članom 112. Zakona o radu utvrđena je nadležnost Socijalno-ekonomskog saveta Srbije koji čine predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca, za utvrđivanje visine minimalne zarade, uz obavezu da se računaju parametri: troškovi života, kretanje prosečne zarade u Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, ali i stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšte ekonomska razvijenost zemlje.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) o ovim brojkama ne žele ni da razmišljaju i “nude“ ono što su dobili anketom među članovima, a to je povećanje minimalca od devet do najviše 12 odsto. S tim bi minimalna zarada "dogurala“ do 39.000 dinara.

- A i to povećanje je jedino moguće ukoliko država, kao što je pomenuto, nominalno poveća neoporezivi deo zarade, a procentualno smanji davanja za doprinose – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković, koji je u ime UPS učestvovao u razgovorima.

Država je nešto širokogrudija i nudi 40.000 dinara (340 evra), odnosno povećanje od 14,3 odsto.

- Na sastanku iz Ministarstva finansija nisu iznosili konkretne brojke o neoporezivom delu i koje bi i kolike druge olakšice poslodavcima bile, ali je napomenuto da bi povećanje preko 40.000 dinara narušilo makroekonomsku stabilnost – ističe Atanacković.

Sledeći sastanak je zakazan za petak, a razgovori i pokušaji da poslodavci i zaposleni približe stavove mogu da traju do 15. septembra. Ukoliko se ne dogovore, što se do sada redovno dešavalo, "presudiće“ Vlada.

A to onda najverovatnije znači da će novi minimalac za pola miliona radnika u Srbiji biti veći samo za onoliko koliko im je u proteklih godinu dana "pojela" inflacija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike