Nove muke za Teslu u Kini: Američki automobili nepoželjni u kasarnama

20.03.2021

10:33

0

Ilon Mask svestan da njegovi automobili mogu da se zloupotrebe za špijuniranje korisnika i okoline u kojoj su

Nove muke za Teslu u Kini: Američki automobili nepoželjni u kasarnama
Copyright Kamera u Tesli, Screeshot: Youtube/ Robert Rosenfeld

Nakon vesti iz februara da je kineska fabrika kompanije Tesla“ pod strožijim nadzorom regulatora zbog lošijeg kvaliteta vozila, za firmu Ilona Maska stižu još nepovoljnije vesti iz Kine, tržišta na kome zarađuje milijarde dolara.

Kineska vojska zabranila je da kompanija “Tesla” radi u njenim objektima a tamo nisu poželjna ni njihova vozila, zbog realne mogućnosti špijunaže korisnika. Prvi čovek te kompanije Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje.

– Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi „Tesla“ koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gde drugde, mi bismo bili zatvoreni“, rekao je Mask tokom virtuelne diskusije.

Dobro upućeni izvori su potvrdili Rojtersu da je kineska vojska zabranila ulazak automobila „Tesla“ u vojne komplekse, pozivajući se na zabrinutost zbog kamera instaliranih na vozilima.

Mask je pozvao na veće međusobno poverenje između SAD i Kine tokom video diskusije s jednim kinskim kvantnim fizičarom.

Njujorški dnevnik „Vol strit džurnal“ i agencija „Blumberg“ potvrdili su da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, zabranila pristup automobilima kompanije “Tesla”.

Pročitajte još:

Ova ograničenja stižu nakon što su kineske vlasti sprovele bezbednosni pregled vozila i, kako navode američki mediji, utvrdile da “Teslini” senzori u automobilima mogu da snime fotografije lokacija na kojima se vozila nalaze, preneo je ranije CNBC.

„Vol strit džornal“ dodaje, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi “Tesla” tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primer, podaci o tome kada i gde se automobili koriste.

Takođe, “Tesla” bi mogao da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Vladi Sjedinjenih Država.

Iz “Tesle” nisu odmah odgovorili, a akcije kompanije na Njujorškoj berzi, pale za oko 1,1 odsto rano jutros pre zvaničnog otvaranja i početka trgovanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike