Nestašica čipova i dalje pogađa brojne industrije: Kada bi ova kriza mogla da se završi?

28.02.2023

06:35

0

Nestašicom čipova pogođene su sve industrije u procesu digitalizacije, među kojima su potrošačka elektronika, kućni aparati, industrija solarnih panela i struje...

Nestašica čipova i dalje pogađa brojne industrije: Kada bi ova kriza mogla da se završi?
Čipovi zlata vredni - Copyright Profimedia

Globalna industrija čipova i dalje pokušava da uhvati korak sa zaostatkom i narudžbinama, što je dovelo do dramatičnog podizanja cena i usporilo isporuke proizvoda u mnogim sektorima. Iako se čini da trenutno najviše trpe računarska, mobilna i industrija automobila, problem je daleko veći.

Nestašicom čipova pogođene su sve industrije u procesu digitalizacije, među kojima su potrošačka elektronika, kućni aparati, industrija solarnih panela i struje, Internet of Things, kao i proizvodnja LED sijalica i štedljivih rasvetnih tela.

Uprkos tome što neke od analiza tvrde da će globalna ponuda i potražnja biti uravnotežene tokom prvog tromesečja 2024. godine, u slučaju dodatnih negativnih kretanja, koja su izvesna, oporavak može biti odložen za još šest do devet meseci.

Tržište vredno hiljadu milijardi dolara

Najnoviji izveštaj međunarodne konsultantske kuće "Horvath" pokazuje da bi manjak poluprovodnika mogao da potraje do kraja sledeće godine. Razlog dugoročnog poremećaja leži u izuzetnoj osetljivosti ovog visokotehnološkog proizvoda na i najmanje promene na tržištu, ali i u ogromnoj potražnji, koja je u porastu. Prema najnovijoj analizi, do nestašice su dovele i jedinstvene karakteristike ove komponente, od koje zavisi savremeni svet.

- Za proizvodnju čipova koristi se izuzetno složena tehnologija, a slobodni kapaciteti koji brzo mogu da povećaju proizvodnju, kako bi ona uhvatila korak sa narastajućom potražnjom, gotovo da ne postoje. Faza uvođenja novih proizvoda, promene dizajna i proširenja postojećih proizvodnih linija ponekad traje i do godinu dana, a svaka, čak i najmanja promena u ovako visokospecijalizovanim proizvodnim procesima može značajno da utiče na performanse fabrike i vreme isporuke - rekao je Robert Ćuzela-Piljac iz međunarodne konsultantske kuće "Horvath".

Profimedia
 

Ipak, pretpostavlja se da će tržište poluprovodnika do 2030. godine probiti godišnju granicu od hiljadu milijardi dolara, što je podstaknuto snažnim usponom e-mobilnosti, Interneta stvari (IoT), ali i tehnologijama za smanjenje posledica klimatskih promena i zaštitu životne sredine.

Šokovi koji su uticali na industriju poluprovodnika počeli su zatvaranjem fabrika i rezovima proizvodnje širom jugoistočne Azije početkom 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa.

Kako je došlo do nestašice

Nakon toga, u relativno kratkom vremenskom periodu, ponovno pokretanje privrede rezultiralo je izuzetnim porastom tražnje za ovom vrstom proizvoda, a onda je 2022. godina donela sasvim nove izazove u ekonomskom i geopolitičkom smislu.

Određene privrede, posebno zapadnoevropske, mogle bi da se oporave ranije, ali geopolitičke tenzije, uglavnom u vezi sa ratom u Ukrajini, kao i još uvek aktuelna kovid ograničenja u određenim delovima Azije, značajno će produžiti taj oporavak.

Zbog toga, postoji mogućnost da nestašica bude produžena sve do kraja naredne godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike