„Huavej“ nabija profit: Rešili se „Honora“, skočila profitabilnost

28.04.2021

10:15

0

Kineski tehnološi gigant imao u prvom kvartalu drugačije poslovne bilanse nakon prodaje svoje kompanije Honor

„Huavej“ nabija profit: Rešili se „Honora“, skočila profitabilnost
Copyright Printscreen/Youtube

„Huavej“ saopštio je danas da je u prvom kvartalu 2021. zabeležio manje prihode nakon što je otuđio svoj jeftiniji brend smartfona „honor“ i kompaniju koja ga proizvodi, ali da je profitabilnost kompanije poboljšana.

Ukupna prodaja „Huaveja“ je opala za 16,5 posto u prva tri meseca ove godine u odnosu na godinu ranije, na 23,5 milijardi dolara, delom zbog smanjenih prihoda njene korisničke organizacione jedinice, prenosi agencija AP pozivajući se na saopštenje kompanije.

„Huavej“ nije objavio konkretan podatak o dobiti, ali je naveo da se njegova profitna marža popela za 3,8 procentnih poena na 11,1 posto.

Kineska vodeća globalna tehnološka kompanija, koja je po prodaji pametnih telefona  bila svetski lider, bori se da održi svoj udeo na svetskom tržištu nakon uvođenja američkih sankcija koje su ugrozile prodaju njenih smartfona na mnogim tržištima.

„Huavej“ je takođe najveći svetski proizvođač mrežne opreme koju koriste operateri mobilne telefonije i interneta.

Pod izgovorom šijunaže

Vašington je uveo sankcije prema kineskoj kompaniji tvrdeći da ona predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost, jer bi mogla da bude u službi špijunskih aktivnosti Pekinga, što su optužbe koje „Huavej“ kategorično negira.

Sankcijama se „Huaveju“ zabranjuje pristup američkim procesorskim čipovima i uslugama, uključujući i pristrup muzičkim i drugim aplikacijama „Gugla“.

„Huavej“ je, inače, prodao „Honor“ prošlog novembra konzorijumu od četrdesetak kineskih investitora, u nadi da će njegovim distanciranjem od američkih sankcija prema matičnoj kompaniji oživeti prodaju mobilnih telefona te marke.

Pročitajte još:

Tom pirilikom prodata je kompanija koja zapošljava 7.000 ljudi, a koja sada radi pod firmoom „Šenzen Zisin nju informejšen tehnolodži“.

U današnjem saopštenju kompanije nisu navedeni detalji o prodaje mrežne opreme, potrošačkim i drugim poslovnim sektorima.

Prema ranijem izveštaju o poslovaju, „Huavej“ je u 2020. godini zabeležio rast prodaje telefona, mrežne opreme i druge tehnologije od 3,8 posto na godišnjem nivou, 135,8 milijardi dolara, što je za 19,1 procenat manji rast nego u 2019, dodaje AP.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike