I građanima u bespravnim objektima legalna struja: Predlog uskoro u Skupštini

14.07.2023

11:11

0

To će se odnositi samo na građane koji su ovom izgradnjom ili kupovinom stana trajno rešavali svoju stambenu potrebu, kaže resorni ministar

I građanima u bespravnim objektima legalna struja: Predlog uskoro u Skupštini
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će Predlog izmena i dopuna zakona o ozakonjenju objekata koji predviđa mogućnost da građani, koji žive u bespravno sagrađenim objektima, dobiju pravo da se legalno priključe na struju, vodu, grejanje i gas, biti upućen Narodnoj skupštini, kako je sinoć zatražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Predsednik Republike Aleksandar Vučić, zaštitnik građana, ali i udruženja građana obratili su se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure sa zahtevom da se građankama i građanima koji žive u bespravno sagrađenim objektima omogući privremeno priključenje objekata na komunalnu infrastrukturu do rešavanja njihovog zahteva za ozakonjenje. Razmatrajući navedene zahteve i inicijative Ministarstvo je predložilo, a Vlada je usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata, prihvatajući da ova prava jesu osnovna ljudska prava i da je potrebno da sve naše građanke i građani imaju, pre svega, struju, vodu, grejanje i gas - rekao je ministar gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

Napomenuo je da se ova izmena neće primenjivati na sve vlasnike bespravnih objekata, već samo na građane koji su ovom izgradnjom ili kupovinom stana trajno rešavali svoju stambenu potrebu i biće vremenski ograničena.

Vesić kaže da će Ministarstvo najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona predložiti Uredbu kojom će precizno propisati uslovi za sticanje ovog prava, a građani koji žive u ovim objektima imaće mesec dana od stupanja uredbe na snagu da se prijave za privremeni priključak. Naglasio je da se ovo pravo odnosi samo na ljude koji žive u tim stanovima i to za jednu nekretninu, a ne na poslovne objekte, kao ni na bespravne graditelje.

- Tako rešavamo problem ljudima, a ne nagrađujemo one koji su bespravno gradili i pljačkali i državu, a varali i građane kojima su prodavali stanove u kojima danas ne mogu da se priključe na struju. Mesec dana je dovoljno da se ovi ljudi prijave i da rešimo problem onako kako je predsednik Vučić to tražio - zaključio je ministar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike