Direktor EPS-a: Odluka o promeni cene struje nakon detaljne analize!

13.07.2023

11:00

0

Vršilac dužnosti generalnog direktora istakao je i da veruje da u EPS-u neće biti otpuštanja radnika

Direktor EPS-a: Odluka o promeni cene struje nakon detaljne analize!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), Dušan Živković, poručio je danas da će pažljiva analiza pokazati da li postoji potreba za poskupljenjem, kao i da veruje da u EPS-u neće biti otpuštanja i da je put kojim idu zadržavanje kvalitetnih zaposlenih od radnika do inženjera.

Živković je, gostujući na RTS, rekao da je poskupljenje struje stalna tema i nešto što najviše zanima građane.

Cilj zadržati stručnjake

- Svaki put cena struje je pažljivo analizirana. Nije bio rast cene zbog rasta cene, ta pažljiva analiza je vodila računa o tome da se obezbedi održivost poslovanja, bezbedno i sigurno dugoročno snabdevanje potrošača, da se stvore uslovi za razvoj, za investicije. Upravo iz te pažljive analize će proisteći i cena sa osnovnim ciljem da stvorimo uslove za razvoj, za investicije i za dalje unapređenje kompanije - istakao je Živković.

Na pitanje da li to znači da nije izvesno da će do poskupljenja i doći, rekao je da nije izvesno, ali da je cilj pažljiva analiza koja treba da dobro sagleda da li postoji potreba za tim. Živković je prokomentarisao i otpuštanja o kojima se govori u javnosti.

- Otpuštanja su duže vreme tema koja se provlači u javnosti, ali ja to ne bih tako posmatrao. Cilj jeste zadržati zaposlene, stručne ljude, kvalitetne radnike, napraviti im prostor za profesionalno usavršavanje i unapređenje. Verujem da do toga neće doći - kaže on.

Gotovo je siguran da je put kojim idu upravo zadržavanje kvalitetnih zaposlenih od radnika do inženjera. Živković navodi da je usled vrelog talasa primetan porast potrošnje struje ove nedelje.

- Protekla nedelje je bila na nivou 80.000 megavat sati dnevno, ova nedelja je već došla do 90.000 megavat sati. Porast potrošnje je već na nivou desetak procenata, ali Elektroprivreda nesmetano obezbeđuje dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora - dodaje Živković.

Promo: EPS
Norvežanin Oluf Ulset, član NO i Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS-a

On je rekao da su blaga zima i dobra hidrologija stvorili uslove da akumulacije i deponije budu pune.

- U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno dočekujemo sledeću zimu. Kada je reč o proizvodnji uglja ona je na planiranom nivou i cilj je da se održavaju deponije uglja na visokom nivou. U tom smislu ne očekujemo neke izazove i verujemo da će to tako i biti - rekao je on, i dodao da se za sada sve podmiruje iz sopstvenih potreba.

On je rekao da su sada ključne aktivnosti EPS-a pripreme za predstojeću zimu, da bi se održala maksimalna količina vode u akumulacijama, maksimalna količina uglja na deponijama i pripremimo taj zimski period za bezbedno snabdevanje naših građana.

Važan period tranzicije

- Promena pravne forme koja se desila, iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, nametnula je niz formalnih aktivnosti koje treba da se dese kako bi prelazni period prošao sa minimalnim posledicama i stvorili uslovi za dalji nesmetani razvoj EPS-a - objasnio je on.

Inače, u maju je imenovan novi Nadzorni odbor EPS-a, a prvi put su u njemu tri stranca, a Živković napominje da su svi oni stručnjaci i da mogu da pomognu razvoju EPS-a.

AP Photo/Andy Wong
 

- Svi članovi Nadzornog odbora imaju sjajne karijere, sjajni su stručnjaci i moj prvi korak je bio da se uspostavi dobra saradnja sa svima njima, dobro razumevanje, jer to znanje kojim oni raspolažu pomoći će nam da ovaj period tranzicije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo bude na pravi način, jer ja mislim da EPS treba da bude moderna kompanija, da treba da se menja, a zaista su oni tu da pomognu - dodaje.

On je rekao da je jedan od prioriteta EPS-a i Zelena energija.

- Zelena energija je nešto što EPS-u predstoji. Predstoji nam kada je u pitanju razvoj energetike, predstoji nam kada je u pitanju razvoj privrede, predstoji nam i kada su u pitanju neki događaji koji obeležavaju period ispred nas, a tiču se i zelene energije i cirkularne ekonomije i u nekom delu veštačke inteligencije. Tako da zelena energija je nešto na čemu ćemo maksimalno raditi i u tom smislu gledati da podignemo nivo naših usluga kada je u pitanju zelena energija i projekti koje razvijamo - dodaje Živković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike