Industriju izvukla proizvodnja i izvoz struje, dobro stoji još samo turizam

01.07.2023

11:31

0

Industrijska proizvodnja je u maju povećana za 1,5 odsto međugodišnje, a turista ima više za 16 odsto, kažu statistički podaci

Industriju izvukla proizvodnja i izvoz struje, dobro stoji još samo turizam
Copyright Profimedia

Veća proizvodnja električne energije, za solidnih 17,2 odsto međugodišnje, razlog je što je u maju i industrijska proizvodnja Srbije veća, objavila je Narodna banka Srbije.

Međutim, aktivnost u prerađivačkoj industriji ne izgleda dobro i u maju je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila niža za 0,6 odsto međugodišnje, a u rudarstvu za 3,3 odsto međugodišnje.

U okviru prerađivačke industrije, rast je zabeležen u 13 od 24 grane, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje osnovnih metala, računara i elektronskih proizvoda i motornih vozila, dok je najveći negativan doprinos potekao od proizvodnje naftnih derivata, metalnih proizvoda i građevinskog materijala.

Posmatrano u periodu januar - maj 2023. godine, industrija je zabeležila međugodišnji rast od dva odsto, vođena rastom sektora energetike (17,5 odsto) i rudarstva (2,1 odsto), dok je u prerađivačkoj industriji aktivnost smanjena za 1,3 odsto.

Pao domaći promet, izvoz se održava

Promet u trgovini na malo u maju 2023, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bio je realno niži za 6,2 odsto, dok je u periodu januar – maj realno niži za 4,9 odsto međugodišnje.

Ukupan broj dolazaka turista u maju viši je za osam odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za 3,8 odsto. U periodu januar - maj 2023, ukupan broj dolazaka turista veći je za 16,5 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 13,2 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz je u maju zabeležio međugodišnji rast od 0,9 odsto, dok je u periodu januar - maj bio viši za 10,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Robni uvoz je u maju bio niži za 11,6 odsto na međugodišnjem nivou, a posmatrano od početka godine smanjen je za 5,0 odsto međugodišnje. U okviru robnog izvoza, u maju je nastavljen rast izvoza prerađivačke industrije i električne energije, dok je, s druge strane, niži robni uvoz rezultat pre svega smanjenog uvoza energenata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike