Predstavljena mapa investicionih prilika u Srbiji: Šansa za privatni kapital

30.06.2023

13:55

0

Pored svih izazova, direktne strane investicije u Srbiji su iznosile 4,5 milijarde evra

Predstavljena mapa investicionih prilika u Srbiji: Šansa za privatni kapital
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

 Forum "Promocija održivih investicija" na kom je prvi put predstavljena "Mapa investicionih prilika u skladu sa ciljevima održivog razvoja (COR)" održan je danas u Beogradu, a ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je tom prilikom da su oblasti koje su danas predstavljene one u kojima se očekuje veći priliv privatnog kapitala.

Ministar je naglasio da pitanja odgovornog ekonomskog razvoja, poštovanja ljudskih prava i zaštite životne sredine postaju sve značajniji u današnjem vremenu.

Nezaposlenost devet odsto

- Nakon pandemije novi izazovi u Evropi uzrokovani krizom na istoku doveli su do nedostatka energenata, inflacije i nestabilnosti i stvorili pritisak na države širom sveta. Odgovornom politikom Vlade Srbije uspeli smo da obezbedimo dobre rezultate i sačuvamo najugroženije stanovništvo -  rekao je Momirović.

Pored svih izazova, dodao je ministar, direktne strane investicije u Srbiji su iznosile 4,5 milijarde evra, Srbija ima rekordno nisu stopu nezaposlenosti od devet odsto, a spoljno trgovinska razmena je na kraju prošle godine iznosila 83 milijarde evra.

- Naučno - tehnološki park Mihajlo Pupin koji ćemo graditi u Beogradu u saradnji sa Kinom, pojačaće našu ekonomsku saradnju, a do kraja godine očekujemo i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Kina je drugi najveći ekonomski partner Srbije sa ulaganjima od 4,2 milijarde evra - rekao je Momirović.

Dodao je da će mapa od 13 investicija koje ostvaruju profit, ali su u skladu sa ciljevima održivog razvoja i proritetima Vlade Srbije biti od izuzetnog značaja za sve one koji planiraju da ulažu u Srbiji.

Tanjug/Sava Radovanović
Tomislav Momirović

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je održivi razvoj pored profita neizbežan izbor za prosperitet i napredak ljudskog društva i zajedničko pitanje za čovečanstvo.

- Kao najveća zemlja u razvoju na svetu Kina praktikuje agendu EU za održivi razvoj i pridržava se novog razvojnog koncepta. Do danas je više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija među kojima je i Srbija podržao incijativu za globalni razvoj, a portfolio projekata te incijative se obogaćivao sa ukupno više od 100 prijekata i postiže rezultate - rekla je Čen Bo.

Kada je reč o Srbiji, dodaje Bo, naglasila je kineske investicije u infrastrukturu, ali i povećana ulaganja kompanije Ziđin Koper u zaštitu životne sredine pored izuzetno dobrog poslovanja.

Kina ulaže u nauku, medicinu...

- Kao glavni izvoznici u Srbiji Ziđin Koper povećavaju ulaganja u zaštitu životne sredine. Uložili su preko 500 miliona dolara za zaštitu životne sredine i modernizovali svoju opremu i proizvodni proces. Ostvaren je izuzetan napredak - rekla je Čen Bo.

Ona je naglasila da Kina ima poseban interes kada su u pitanju nauka, medicina, biomedicina, tehnologija i održivi izvori energije.

- Kina je jedan od glavnih izvora stranih investicija za Srbiju koja ima veliki potencijal da kineska preduzeća ulažu i dalje, posebno u oblastima nauka i tehnoogoja, biomedicine i održivih izvora energije. Kineska preduzeća imaju veliki interes za učestvovanje u BIO4 kampusu, a sada je tu i izgradnja kinesko - srpskog industrijskog parka - rekla je ona.

Kako je istakla, objavljivanje te mape investicija značajno će pomoći kineskim kompanijama da bolje razumeju poslovno okruženje Srbije, njen industrijski razvoj i stvore više mogućnosti za saradnju. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike