Sve je spremno: Uskoro jedinstvena naplata putarine TAG-om između Srbije i Severne Makedonije

01.07.2023

21:25

0

U Srbiji će se putarina naplaćivati u dinarima, dok će se u Severnoj Makedoniji naplaćivati u makedonskim denarima, a obračunavaće se po zvaničnom srednjem kurse obe zemlje

Sve je spremno: Uskoro jedinstvena naplata putarine TAG-om između Srbije i Severne Makedonije
Ilustracija - Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

Sve je spremno za početak jedinstvene naplate putarine između Srbije i Severne Makedonije preko jedinstvenog TAG-a za elektronsku naplatu putarine (ENP), ali ona još uvek zvanično nije profunkcionisala.

- Najviši zvaničnici Srbije su e potpuno spremni, ali čeka se da se oglase njihove kolege iz Severne Makedonije kako bi ceo postupak bio ozvaničen na nivou država - rekao je Tanjugu Darko Savić iz Puteva Srbije.

Uvođenjem jedinstvenog TAG-a za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Severnoj Makedoniji i Srbiji znači da vozila koja poseduju ovaj uređaj mogu da plaćaju putarinu bez zaustavljanja i dodatne kupovine uređaja i kartica u svakoj zemlji, jer će tag biti uvezan sa platnom ili debitnom bankarskom karticom.

Foto:Pixabay
 

 

U Srbiji će se putarina naplaćivati u dinarima, dok će se u Severnoj Makedoniji naplaćivati u makedonskim denarima, a obračunavaće se po zvaničnom srednjem kurse obe zemlje. Na ovaj način trebalo bi da se poveća bezbednost saobraćaja i smanje gužve na autoputevima, kako u smilsu protoka saobraćaja ljudi u letnjoj sezoni kao i ubuduće, tako i u segmentu robne razmene.

Ovaj projekat je najavljen u septembru 2021. u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Savić je najavio da se u septembru očekuje i povezivanje naplate putarine sa Hrvatskom. On je naveo i da se sa Albanijom pokušava pregovarati o ovome već godinu i po dana, ali da nije bilo odaziva.

- Više puta smo imali inicijativu, došli i do kabineta premijera Albanije, međutim, zaustavilo se sve na našim pokušajima, tako da nemamo odgovor sa njihove strane - rekao je on.

ENP je beskontaktn plaćanje putarine upotrebom uređaja za ENP za odgvarajuću kategoriju vozila i omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja odnosno naplatu putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja. Korisnik elektronske naplate putarine je u obavezi da prati uputstvo za postavljanje i korišćenje uređaja za ENP. Uređaji se dopunjuju na posebno označenim mestima, benzinskim stanicama.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike