Srpski informatičari obeležili prvih 50 godina

01.07.2023

10:33

0

Autor: 24sedam

U Beogradu obeležen jubilej Društva za informatiku Srbije i istanuti pravci u kojima digitalizacija Srbije mora da se ubrza

Srpski informatičari obeležili prvih 50 godina
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Srbija mora da ubrza i omasovi proces digitalne transformacije poslovanja, da pojača zaštitu od najnovijih oblika ugrožavanja privatnosti na internetu i da više radi na suzbijanju zloupotreba primena interneta i društvenih mreža, kao i regulaciji razvoja primena veštačke inteligencije, istaknuto je na ovonedeljnom skupu povodom obeležavanja 50 godina delovanja Društva za informatiku Srbije (DIS).

Na skupu održanom u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu predsednik DIS, Nikola Marković, istakao je da je Društvo u poslednjih desetak godina dalo 30 preporuka za poboljšanje u sferi infaormatike i digitalizacije u Srbiji, od kojih su oko trećinu nadležni i usvojili i u nekom obliku primenili.

Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija istakao je da je Društvo za informatiku Srbije značajan partner Vlade u cilju digitalizacije naše zemlje.

- Upravo smo u četvrtoj industrijskoj revoluciji i novim tehnologijama videli veliku razvojnu šansu i 2017. godine na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, prepoznali značaj digitalizacije i postavili je za jednu od prioritetnih oblasti. Od tada je urađeno mnogo i to dovoljno govori o očekivanjima države i prepoznavanju digitalnog doba kao prilike da se značajno pozicioniramo na tržištu informaciono-komunikacionih tehnologija kao država dobrih prilika – rekao je Parčetić.

Promo: Društvo informatičara Srbije
Sa svečanog skupa DIS-a

 

Istakao je da je u 2022. godini je izvoz IKT usluga bio rekordnih 2,7 milijardi evra a za 1. kvartal 2023. iznosi 786 miliona evra, uz rast od 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Uspeli smo da transformišemo javnu upravu u moderan, efikasan, transparentan i korisnički orijentisan servis koji građanima i privredi omogućava da brže i efikasnije završe administrativne poslove, sa bilo kog mesta na svetu i u vreme koje njima najviše odgovara. Zahvaljujući

Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs danas imamo gotovo dva miliona registrovanih eGrađana koji koriste na stotine različitih elektronskih usluga, pristupajući Portalu eUprava euprava.gov.rs ali i mnogim drugim državnim portalima.

Zahvaljujući ovim rezultatima, prema poslednjem izdanju globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija, koji prati razvoj elektronske uprave, Srbija je među 10 zemalja sveta koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti dok nas Svetska banka rangira na visoko 4. mesto u Evropi u oblasti digitalne transformacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike