Zabranjen rad nedeljom: U komšiluku trgovci rade u posebnim režimom

01.07.2023

13:33

0

Autor: 24sedam

Nakon Crne Gore, od danas i u Hrvatskoj trgovci u maloprodaju ne mogu da rade nedeljom

Zabranjen rad nedeljom: U komšiluku trgovci rade u posebnim režimom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tri godine nakon Crne Gore, još jedna zemlja u srpskom okruženju iz razloga poštovanja radničkih prava i zarad boljitka društva i porodice, zabranjuje rad nedeljom.

U Hrvatskoj je danas stupio na snagu novi Zakon o trgovini, prema kojem će prodavnice nedeljom biti zatvorene. Zabrana nije potpuna, jer trgovci mogu odabrati 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili, piše Bankar.me.

Radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, koje i samostalno raspoređuje.

Iz novih pravila izuzeti su prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim stanicama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskih ustanovama i muzejima.

Moći će da rade i prodavnice unutar centara za posetioce odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih privreda, kao i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Propisi o radu nedeljom ne odnose se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na maloprodajnim štandovima i na pijacama i prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na veletržnicama, prodaju na sajmovima i javnim događajima, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Slovenci odmaraju, ali i u Mostaru

Mostar je u aprilu 2022. godine zvanično postao prvi od većih gradova u BiH gde je prodavnicama zabranjen rad nedeljom.

Rad je u okruženju Srbije zabranjen i u Sloveniji, gde je zakon izmenjen oktorba 2020. i od tada ga se pridržavaju sve trgovinske radnje veće od 200 kvadrata.

Distribucija štampe putem kioska kao posebnog oblika prodaje van prodavnica može biti otvorena nedeljom i praznicima u vremenu od sedam do 13 časova.

Dok je Udruženje trgovine HGK tokom procesa donošenja novoga zakona izvestilo kako nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedeljom i predlagalo da bude što manje izuzetaka kako bi svi trgovci bili što ravnopravniji, hrvatsko udruženje poslodavaca je upozorilo da će zatvaranje prodavnica nedeljom zaustaviti rast plata i potrošnje i dovesti do pada BDP-a, prenosi Index.hr.

Crnogorci se dogovorili

Zabrana rada nedeljom u Crnoj Gori je uvedena u 2019. godine počela je široko da se primenjuje od 2020. Trgovci i poslodavci generalno se sa time ne mire a prošle godine je e Privredna komora CG tražila poništenje odredbe pred Ustavnim sudom.

Kompromis u ovoj turističkoj zemlji je nađen za ovu godinu, pa zaposleni u trgovini tokom letnje i zimske turističke sezone (odnosno od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara) nemaju više obaveznu slobodnu nedelju, ali je uvedena kompenzacija.

Rad nedeljom može biti samo je jednoj smeni (od 7 do 15 časova ili od 15 do 23 časa i od 10 do 18 časova u tržnim centrima) i to samo u jednom prodajnom objektu trgovinskog lanca na teritoriji jedne opštine.

Zaposleni dobija dodatan slobodan dan koji koristi prve naredne subote, a cena rada nedeljom je uvećana 80 odsto po satu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike