AmCham posvećen jačanju srpsko-američkih privrednih odnosa i investicione klime u Srbiji

14.06.2023

14:51

0

Cilj posete delegacije AmCham SAD-u jeste jačanje institucionalnih i ekonomskih preduslova za povećanje bilateralne trgovine i mogućnosti za nova ulaganja između Srbije i Amerike

AmCham posvećen jačanju srpsko-američkih privrednih odnosa i investicione klime u Srbiji
Delagacija AmCham u Vašingtonu - Copyright 24sedam/promo/AmCham

Delegacija Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), uz podršku Ambasade Srbije u SAD-u i Američke ambasade u Srbiji, boravi od 12. do 16. juna u Sjedinjenim Američkim Državama u radnoj poseti.

Cilj ove "Door Knock“ privredne misije u Vašingtonu jeste jačanje institucionalnih i ekonomskih preduslova za povećanje bilateralne trgovine i mogućnosti za nova ulaganja između Srbije i SAD-a, kao i predstavljanje pozitivnih iskustava američkih kompanija koje već posluju na našem tržištu.

Ovim povodom, delegacija koju predvodi Stefan Lazarević, predsednik AmChama, a koju čine Ronald Zeliger, drugi potpredsednik, Igor Lonačević i Goran Vasić, članovi Upravnog odbora, i Amalija Pavić, zamenica izvršne direktorke AmCham-a, imaće niz važnih sastanaka sa predstavnicima relevantnih američkih institucija, organizacija i kompanija.

Između ostalih, AmCham delegacija sastaće se sa Dejvidom De Falkom, zamenikom pomoćnika ministra za Evropu i Evroaziju američkog Ministarstva trgovine, Gabrielom Eskobarom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, predstavnicima USAID-a, američke međunarodne Razvojne finansijske korporacije (DFC), predstavnicima američkog Kongresa i Senata, i dr.

- Američki investitori Srbiju prepoznaju kao atraktivnu poslovnu destinaciju i regionalnog lidera u privlačenju investicija, pre svega zahvaljujući stručnim, obrazovanim, agilnim mladim ljudima koji govore strane jezike, sve boljoj infrastrukturi, kao i makroekonomskoj stabilnosti i aktivnom učešću u regionalnim inicijativama kao što je "Otvoreni Balkan“ - naglasio je Stefan Lazarević, predsednik AmCham-a.

On kaže da je pred njima nekoliko tema za koje je siguran da mogu da doprinesu još jačim ekonomskim odnosima između Srbije i SAD-a.

- To su razgovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i obnova opšteg sistema preferencijala koji bi omogućili povećanje trgovinske razmene, zatim aktivnije angažovanje DFC-a u regionu, kao i veća ulaganja američkih kompanija u oblasti IT-a, zdravstva i BIO4 tehnologija, obnovljivih izvora energije i životne sredine, infrstrukture, itd. o čemu ćemo i razgovarati sa svim američkim sagovornicima - istakao je on.

24sedam/promo/AmCham
 

AmCham će, kao i prethodne dve decenije, i u budućnosti ostati posvećen jačanju srpsko-američkih ekonomskih odnosa i promoter najboljih američkih i evropskih poslovnih praksi u Srbiji, kao i pouzdani partner Vladi u sprovođenju reformske agende i usaglašavanju regulative na putu pridruživanja EU.

Povodom posete delegacije AmChama Americi, Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD-u organizovao je prijem kome su prisustvovale visoke zvanice iz američkog privrednog i javnog života.

- Dolaskom misije Američke privredne komore daje se dodatni impuls i inače odličnoj ekonomskoj saradnji Srbije i SAD, a naša zemlja dobija priliku da i kroz ovaj vid bilateralnih kontakata bude promovisana u glavnom gradu jedne od vodećih privrednih sila sveta. Rad Američke privredne komore u Srbiji već godinama je važan stub podrške našoj Vladi u sprovođenju reformi, unapređenju regulatornog okvira, kao i razmene iskustava i dobre prakse američkih kompanija na srpskom tlu - rekao je Đurić.

Američke investicije u Srbiji od 2001. godine iznose više od 4,8 milijardi dolara. SAD je partner broj jedan Srbije na polju razmene usluga u okviru sektora informacionih i komunikacionih tehnologija. U 2022. Srbija je postigla rekordan izvoz od 2,7 milijarde evra. Samo u januaru ove godine dostigli smo izvoz od 247 miliona evra, što je više od 42 odsto nego u januaru prethodne godine.  

Istovremeno, članice vodeće poslovne asocijacije u zemlji, AmCham-a, koja u Srbiji okuplja preko 245 američkih i domaćih kompanija, u poslednje dve decenije uložile su 15 milijardi dolara u Srbiju i zapošljavaju čak 100.000 ljudi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike