Poželjna udavača: Evropa se udvara Nvidiji

24.06.2023

10:31

0

Iz Brisela stižu otvoreno pozivi tajvanskom proizvođaču za ulaganje na evropskom tlu

Poželjna udavača: Evropa se udvara Nvidiji
Nvidija čip vodećći u AI - Copyright Pixabay/Jacek Abramowicz

Proizvođač čipova čija je vrdnost strelovito porasla u poslednjh šest meseci, tajvanska „Nvidia“ će "veoma verovatno" investirati u fabriku i na prostoru Evrope, rekao je generalni direktor Jensen Huang.

Huang je rekao da je evropski komesar za unutrašnje tržište EU, Tijeri Breton,  sugerisao "da bi ‚Nvidia‘ trebalo da mnogo više ulaže u Evropu i da će Evropa biti divno mesto za izgradnju njene budućnosti".

Huang i Breton su se sastali u petak u okviru Bretonovih diskusija o moderiranju sadržaja i veštačkoj inteligenciji sa nekim od najvećih tehnoloških kompanija u Silicijumskoj dolini u SAD, pioše „Blumberg Adrija“.

Vrednost kompanije „Nvidia“ je skočila jer su njeni grafički procesori postali najpopularniji za data-centre koji su potrebni kao „motor“ tehnologije veštačke inteligencije. Prodaja kompanije u ovom sektoru porasla je za 41 odsto na 15 milijardi dolara u 2022.

Veštačka inteligencija, četbotovi, mašinsko učenje i data sajens, smatraju se ovoga trenutka kao nešto u čijem bi zaostajanju za konkurencijiom ostavilo neviđene stateške posledice.

SAD, Evropska unija, Japan i Indija će da potroše više od 100 milijardi dolara subvencija kako bi privukli kompanije poput „Intela“, „TSMC“ i „Mikron tehnolodži“...

Samo prošle nedelje, „Intel“ je najavio planove za nove fabrike u Poljskoj, Nemačkoj i Izraelu, podstaknuti subvencijama. Zbog toga i „Nvidia“ planira da ulaže u Evropi.

- Razlog za to je što bi Nvidia želela da bude globalna međunarodna kompanija, a teško je zamisliti bolje mesto za investiranje - rekao je on novinarima nakon sastanka sa Bretonom.

Breton je pozvao Huanga da nastave razgovore u Briselu sledećeg meseca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike