Ne može „za dž“: Srpska privreda, roboti i veštačka inteligencija

03.05.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Dokle je odmakla srpska privreda i društvo u celini sa robotizacijom i primenom veštačke inteligencije

Ne može „za dž“: Srpska privreda, roboti i veštačka inteligencija
Ilustracija - Copyright Pixabay

Privreda u Srbiji ima velike mogućnosti na raspolaganju ali i veoma malu primenu naprednih svetskih tehnologija, od kojih se u današnje vreme najviše govori o robotizaciji i veštačkoj inteligenciji (AI).

Naučnog znanja da se roboti za industrijske potrebe osmisle i naprave, kao i da im mašinama „udahne“ inteligencija imamo „i za izvoz“ ali ono što manjka je komunikacija privrednika i fakulteta i instituta šta je jednima potrebno a šta drugi mogu da obezbede „kod kuće“, istaknuto je danas na okruglom stolu u Beogradu na kojem su domaće eksperte okupili Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije.

- Imamo znanje, potvrde o tome iz, recimo, nemačke akreditacione komisije, imamo uspešne modele ali ako neki biznismen misli da sve to treba da dobije „za dž“, odnosno da domaći fakulteti i instituti treba za njega da rade o državnom trošku a da on pravi profit, od posla nema ništa – navodi jedan od razloga zaostajanja srpske privrede za svetom Zoran Miljković, profesor sa katedre za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Miljković ističe da smo znanja uvek imali i da sada zapravo “vraćamo točak“ na vreme pre dvadesetak godina kada je neko odlučio na nam fabrike poput one procesne opreme „Lole Ribar“ ne trebaju.

Da znanja ne nedostaje potvrđuje i profesor Aleksandar Rodić iz Instituta „Mihajlo Pupin“, koji ističe da domaći privrednici ne znaju šta sve mogu da dobiju „kod kuće“, ali ni domaći fakulteti i instituti šta privredi konkretno treba.

- Onda se dešava da domaće firme posegnu za „inostranim rešenjem“, koje je ili neadekvatno ili košta mnogo a ima loš servis. A pravo rešenje konkretno za njih mogu dobiti kroz saradnju sa domaćim institucijama. To odgovara i jednima i drugima, ali i privredi u celini jer domaće laboratorije se ne mogu opremati smao novcem Fonda za nauku, to mora biti kroz privredne projekte – ističe Rodić.

Veštačkoj inteligenciji učimo Nemce

Roboti su se u Srbiji (Jugoslaviji) proizvodili i ranije ali nije joj strana ni veštačka inteligencija kao tehnologija, napominje profesor Aleksandar Rikalović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Pa mi odavde sa fakulteta šaljemo stručnjake u Nemačku da uče Nemce o veštačkoj inteligenciji. Ako možemo da primenimo naša rešenja u tako naprednim kompanijama kao što su nemački „Kontinental“ ili japanska „Takeda“, možemo i u bilo kojoj drugoj firmi u Srbiji – ističe Rikalović.

Na okruglom stolu su naglašena i pitanja obrazovanja domaćih kadrova, ali i informisanja celokupne privrede i javnosti o prednostima koje veštačka inteligencija može da donese.

- Sada je pravi trenutak da se radi na tome jer veštačka inteligencije i data sajens kao pitanja i tehnologije nikada nisu bili bliži običnom čoveku – kaže Rikalović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike