SAD: Inflacija i dalje daleko od kontrole

17.06.2023

09:10

0

Inflacija u ključnim delovima američke uslužne industrije i dalje je povišena i ne pokazuje znakove popuštanja, saopštile su Federalne rezerve SAD

SAD: Inflacija i dalje daleko od kontrole
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Američka centralna banka, Federalne rezerve SAD (FED), nije podigla referentnu kamatnu stopu ove nedelje ali to ne znači da je inflacija u vodećoj ekonomiji sveta pod kontrolom.

Da nivo cene  Inflacija u ključnim delovima američke uslužne industrije i dalje je povišena i ne pokazuje znakove popuštanja, saopštile su Federalne rezerve SAD (Fed)

To je navedeno u najnovijem izveštaju Kongresu o monetarnoj politici i pregledu stanja ekonomije, koji je objavio predsedavajući FED-a, Džerom Pauel pred zasedanje na Kapitol hilu sledeće nedelje, preneo je Rojters.

Cene pale na plus pet

Godišnja stopa inflacije u SAD je u maju pala na četiri odsto sa aprilskih 4,9 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rada SAD.

Tržišta su prognozirala nešto višu majsku inflaciju od 4,1 odsto, a ona je najniža od marta 2021. godine. Cene energenata su u maju međugodišnje pale za 11,7 odsto, brže nego u aprilu, kada su one pale za 5,1 odsto, dok su cene hrane usporile rast, za 6,7 odsto u odnosu na 7,7 odsto u aprilu.

U maju su sporije rasle cene novih vozila, za 4,7 odsto prema aprilskih 5,4 odsto, odeće za 3,5 odsto prema aprilskih 3,6 odsto, kao i transporta - za 10,2 odsto prema aprilskih 11 odsto.

U izveštaju Kongresu dodaje se da nade da će FED usporiti inflaciju mogu delimično zavisiti od daljeg ublažavanja teških uslova na tržištu rada, što će verovatno značiti povećanje nezaposlenosti u SAD.

- Potražnja za radnom snagom smanjila se u mnogim sektorima privrede, ali nastavlja da premašuje ponudu raspoloživih radnika, a broj slobodnih radnih mesta je i dalje povećan - navodi se u izveštaju.
Napominje se da je rast plata usporen tokom prvog dela godine, ali ostaje iznad dinamike koja je u skladu sa inflacijom od dva odsto na duži rok.

U izveštaju se navodi da su bankarske pozajmice značajno umanjene tokom prošle godine i da će verovatno biti dodatno snižene nakon propasti nekoliko regionalnih banaka u martu.

- Međutim, uprkos zabrinutosti oko profitabilnosti u nekim bankama, bankarski sistem ostaje zdrav i otporan - navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike