Američki Fed za sada pauzirao povećanje kamata, ali najavio da će rasta ipak biti!

15.06.2023

09:37

0

Projekcije članova odbora sugerišu da bi do kraja godine mogla da uslede dva povećanja kamatnih stopa od po 25 baznih bodova

Američki Fed za sada pauzirao povećanje kamata, ali najavio da će rasta ipak biti!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka centralna banka Fed, kao što se očekivalo, napravila je pauzu od ciklusa podizanja kamata koji kontinuirano traje od marta prošle godine. Ipak, signalizirala je dodatno povećanje kamatnih stopa od 50 baznih bodova do kraja ove godine.

Fed je na sednici očekivano zadržao kamatnu stopu u rasponu od pet do 5,25 odsto, ali su projekcije članova odbora iznenadile i na trenutak gurnule berzanske indekse u minus, piše Momentum.

Kako je navedeno u saopštenju, "održavanje stabilnog ciljnog raspona kamatnih stopa omogućiće odboru da proceni dodatne informacije i njihov uticaj na monetarnu politiku", pre sledećeg sastanka 25. i 26. jula.

Projekcije članova odbora sugerišu da bi do kraja godine mogla da uslede dva povećanja kamatnih stopa od po 25 baznih bodova, ali čelnik Feda Džerom Pauel nije mogao da potvrdi da će se prvo povećanje dogoditi već u julu.

Samo dva člana uprave od ukupno 18, ne očekuju dalje povećanje kamata do kraja godine, dok polovina njih očekuje dva povećanja od po 25 baznih bodova.

Fed je takođe podigao očekivanja terminalnih stopa za sledeće dve godine. Tako se terminalna stopa u 2024. godini očekuje na nivou od 4,6 odsto (ranije 4,3 odsto), a u 2025. godini 3,4 odsto (ranije 3,1 odsto).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SeeBiz

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike