Kina veliki investitor i graditelj u Srbiji

14.06.2023

09:26

0

Poslednjih godina saradnja između Srbije i Kine značajno je intenzivirana, a realizovan je niz uspešnih infrastrukturnih projekata, istakao ministar trgovine Tomislav Momirović

Kina veliki investitor i graditelj u Srbiji
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je, na konferenciji "Komunikacija – Integracija – Ekosistem", koju su organizovale kineske kompanije CRBC i CCCC, da je Kina u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiji i da je naša zemlja posvećena jačanju veza sa kineskim partnerima.

Ministar je naveo da su kineske kompanije investirale 4,2 milijarde evra u privredu naše zemlje i tako imale ključnu ulogu u razvoju i modernizaciji infrastrukture, kao i u poboljšanju celokupne ekonomske situacije u Srbiji.

Dodao je da je još jedan u nizu projekata koji predstavlja simbol prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje industrijski park "Mihajlo Pupin" u Beogradu, koji će, kako je rekao, postati mesto gde se stvaraju nove ideje i nova partnerstva.

- Industrijski park Mihajlo Pupin ima ogroman potencijal da unapredi trgovinske odnose između naših zemalja. Srpske kompanije će imati priliku da se povežu sa kineskim tržištem, a kineske kompanije priliku da prošire svoje poslovanje u Srbiji i koriste našu povoljnu geografsku poziciju kao most između Evrope i Azije. Ujedinjeni u cilju izgradnje ovog parka otvaramo vrata inovacijama i daljoj ekonomskoj razmeni da će industrijski park postati mesto gde se stvaraju nove ideje, nova partnerstva i nova dostignuća - rekao je Momirović.

Ugovor o slobodnoj trgovini

Ministar je podsetio da je nedavno uspešno završena prva runda pregovora za zaključivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje koji će doprineti da trgovinska saradnja bude dodatno ojačana.

- Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine omogućiće još veći izvoz naših kompanija na kinesko tržište. Izvoz u Kinu dostigao je zavidnih 1,3 milijarde dolara godišnje - rekao je Momirović.

Ambasadorka Kine, Čen Bo, navela je da je kineska firma CRBC (China Road and Bridge Corporation) jedno od prvih kineskih infrastrukturnih preduzeća koje je ušlo na srpsko tržište, podsećajući da je izgradnjom Pupinovog mosta u Beogradu započelo saradnju Kine i Srbije u oblasti infrastrukture.

- U međuvremenu se CRBC aktivno uključio u izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji kao što su deonice autoputa „Miloš Veliki“, brze pruge Beograd - Budimpešta i projekat Čista Srbija, donirao sredstva i materijale za borbu protiv pandemije kao i za kulturne događaje. Time je dalo svoj doprinos saradnji naše dve zemlje i učvrstilo naše prijateljstvo - rekla je Čen Bo.

Dodala je da je projekat kinesko-srpski industrijski park dobra platforma za privlačenje kineskih investitora u Srbiju te da je od velikog značaja za ekonomski rast i buduću saradnju dve zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike