Srpski privrednici predstavili proizvode u Kini

16.05.2023

11:21

0

Kinesko tržište može da prihvati enormne količine robe, naglasila je srpska ministarka poljoprivrede

Srpski privrednici predstavili proizvode u Kini
Copyright Profimedia

U kineskom gradu Ningbou svečano je otvoren sajam Kina - zemlje centralne i istočne Evrope, na kojem su privrednici iz Srbije predstavili svoje proizvode.

Štandove sa srpskom robom obišla je i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, koja je istakla da su naši izlagači, pored mađarskih koji su počasni gosti sajma, najzastupljeniji.

- Kinezi prepoznaju srpske proizvode i veoma su zadovoljni njihovim kvalitetom - istakla je ministarka i napomenula je da će sledeći protokoli za izvoz biti fokusirani na izvoz jabuke i suve šljive.

Kaže da upravo takvi protokoli mnogo znače za srpske privrednike jer kinesko tržište, kako ističe, može da prihvati enormne količine robe.

Izlagači iz Srbije zadovoljni su trgovinskom razmenom sa Kinom. Zoran Janković iz Prvog poslovnog udruženja kaže da su potencijali za poslovanje sjajni i da je kinesko tržište velika prilika za trgovinsku razmenu.

- Mi smo poznati proizvođači dobrih mesnih prerađevina, sireva i vina i upravo je u hrani najveći potencijal - ističe Janković i dodaje da udruženje sutra otvara kancelariju u Ningbou.

Dražen Đurđić iz vinarije Đurđić iz Sremskih Karlovaca ističe da su mogućnosti izvoza velike i da je poslovanje na kineskom tržištu za dve godine prestiglo dva druga na kojima su prisutni. Da je Kina najveće rastuće tržište i po pitanju kafe napominje Milan Živković iz kompanije Štraus Adriatik i dodaje da nemaju nikakve prepreke u poslovanju.

Istog stava je i Nebojša Terzić, predstavnik kompanije Aronia Vita, koji poziva sve privrednike iz Srbije da dođu i posluju u Kini jer ce svi imati šansu.

- Srbija ima jako dobru poziciju na kineskom tržištu i Kinezi poznaju naše proizvode - ističe Terzić.

Dragana Miljojković iz kompanije Vino Župa kaže da je korona usporila trgovinu, ali napominje da se, posle ponovnog otvaranja Kine, izvoz ponovo povećava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike