Strane investicije u Kini „samo“ 139 milijardi dolara

27.10.2022

08:54

0

Direktne investicije u Kinu iz inostranstva porasle su ove godine 15,6 posto

Strane investicije u Kini „samo“ 139 milijardi dolara
profimedia-0023731652 - Copyright Profimedia

Strane direktne investicije (SDI) u Kinu porasle su za 15,6 odsto od januara do kraja septembra 2022. na godišnjem nivou, na 1.000 milijardi juana (138,5 milijardi dolara).

To je značajan rast ali i nešto manji od „prolaznog vremena“ za ovu godinu iz avgusta, kada su bile na 16,4 posto, saopšteno je današnjoj konferenciji za medije Ministarstva trgovine.

Porasle su i kineska investicije u inostranstvu, pa su nefinansijska direktna ulaganja u svetu povećala su se tokom devet meseci ove godine za 8,5 odsto, dodalo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Portparolka Ministarstva trgovine, Šu Džueting, rekla je da se očekuje da će se rizici od usporavanja eksterne tražnje pojačati u četvrtom kvartalu i da se razvoj kineske spoljnotrgovinske razmene suočava sa rastućom neizvesnošću.

Pošto globalna ekonomija i rast svetske trgovine gube zamajac, okruženje za razvoj kineske spoljne trgovine postaje sve složenije, navela je ona.

Portparolka je takođe saopštila da su kineski sektori maloprodaje, ugostiteljstva i pružanja usluga smeštaja pod pritiskom zbog kovida-19, ali da ona i dalje očekuje da će se potrošnja stabilizovati i oporaviti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike