SENZACIONALNO! Italijani optužili gazdu Junajted Grupe, N1 i Nove za tesne veze sa vlastima Rusije: Šolakov čovek agent Rusima!

22.04.2023

16:12

0

Firme koje drži Volfram Kuoni, glavni partner Dragana Šolaka, služe kao paravan za ruske firme i Alekseja Milera, tako su kupili i devet luksuznih vila na ostrvu Sardinija, pišu mediji u Italiji

SENZACIONALNO! Italijani optužili gazdu Junajted Grupe, N1 i Nove za tesne veze sa vlastima Rusije: Šolakov čovek agent Rusima!
Copyright Printscreen/YouTube/Dnevnik

Dragan Šolak se nalazi u bazi “specijalnih” klijenata banke Credit Suisse, zajedno sa trgovcima drogom, špijunima i korumpiranim političarima.

Dragan Šolak je “TV tajkun, koji peca sa mrežom ruskih firmi”, a njegove milijarde povezuju Moskvu i Beograd! Ovo je danas objavio italijanski dnevni list La Verita u velikom tekstu o ruskim vezama gazde Junajted Grupe, N1 i Nove, sa posebnim naglaskom na Šolakovog vernog partnera, poznatog i kao “bankar Kremlja”, Volframa Kuonija.

Novine iz Milana pišu da je Šolak, iako zvanično na proevropskim pozicijama, “uspeo da održi čvrste odnose sa Rusijom i sa krugovima u Bugarskoj bliskim Moskvi”, a da mu je tajnovitost mutnih poslova sa Kuonijem donekle pokvarila ruski napad na Ukrajinu.

Mediji u EU počeli su da pridaju sve veću pažnju velikoj aferi o dugogodišnjim ruskim vezama Šolaka i Junajted Grupe, koje su oni iz sve snage pokušavali da sakriju, maskirani iza priče da su veliki Evropejci i zapadnjaci. Međutim, napad Rusije na Ukrajinu motivisala je prvo medije u Švajcarskoj da počnu da istražuju njihovog državljanina Kuonija, a onda su novinari u Sloveniji pronašli njegove direktne veze sa Šolakom. Nakon velike serije istraživačkih tekstova u srpskim medijima o ruskoj aferi “proevropske” Junajted Grupe, temom su počele da se bave novine u Grčkoj i evo sada u Italiji!

Printscreen
 

Dragan Šolak i Junajted Grupa u reakcijama preko svojih medija N1 i Nova S nisu demantovali ni jednu jedinu činjenicu, već su čak neke potvrdili, poput toga da je Volfram Kuoni bio predsednik njihove Junajted Medije u Cirihu u isto vreme dok je bio zamenik predsednika Gasprom banke u Švajcarskoj, kao i da je njegova supruga i poslovni partner Marija Kuoni, sa kojom takođe blisko sarađuju, izrazito proruske orijentacije.

A upravo su decenijske veze Šolakovog mešetara Kuonija sa ruskim firmama glavni fokus velikog teksta u novinama La Verita, koji je čak najavljen na naslovnoj strani.

Evo šta Italijani pišu:

“Dragan Šolak, srpski milijarder u sektorima medija i telekomunikacija, uvek je bio na prozapadnim i proevropskim pozicijama, a ipak je u suštini uspeo da održi čvrste odnose i sa Rusijom i sa krugovima u Bugarskoj bliskim Moskvi. Pomislite samo na operaciju kojom su Šolak i Krasimir Gergov, biznismen iz Sofije, više puta menjali vlasništvo u velikoj srpskoj kompaniji Dajrekt Medija preko raznih ofšor firmi. Prema tvrdnjama tamošnjih novinara, iza promene vlasništva u Dajrekt Mediji stajao je i udeo grupe srpskih tajkuna, kojom rukovodi jedan švajcarski advokat”, a to je Volfram Kuoni.

Printscreen
 

La Verita dalje piše da se ime Dragana Šolaka pojavljuje i u bazi podataka “specijalnih” klijenata velike švajcarske banke “Credit Suisse”, koju je otkrila finansijska istraga “Suisse Secrets” (Švajcarske tajne). U bazi podataka tih specijalnih klijenata, gde je Šolak, otkrivena je veća količina bankovnih računa na imena sumnjivih osoba kao što su trgovci drogom, korumpirani političari, špijuni i funkcioneri diktatorskih režima.

“Dva računa u švajcarskoj banci su u Šolakovom zajedničkom vlasništvu. A reč je o vezi između Šolaka, najviših nivoa moći u Rusiji i švajcarskog advokata Volframa Kuonija, istog onog koji u Šolakovo ime omogućava kupovinu i prodaju medija u Bugarskoj”, pišu italijanske novine.
A evo zašto je Italijanima posebno zanimljiv Kuoni: naime, baš preko njega ruske firme drže luksuzne vile na ostrvu Sardinija!

Volfram Kuoni je direktor ili bivši direktor najmanje 13 firmi registrovanih u alpskoj državici Lihtenštajn. Te firme služe za “zaštitu krajnjih korisnika”, odnosno paravan su za ruske kompanije. Poslovanje nekih od njih, povezanih u “korporativnu strukturu” Ansalt, bilo je toliko sumnjivo da su ih nadzorni organi Lihtenštajna zatvorili.    

  “Neki od tih Kuonijevih krajnjih korisnika imaju kancelariju u Italiji, odnosno prijavljene su kod računovođe u mestu Olbija na ostrvu Sardinija. Razlog je jednostavan: koriste se za maskiranje vlasnika kompleksa vila na sardinijskoj Smaragdnoj obali. Vile su pripadale Alekseju Mileru, kao i najvišim menadžerima povezanim sa njim”, objavila je La Verita.

Printscreen
 

Kako preciziraju, to je kutak sardinijske obale gde su Rusi kao kod kuće, “na nekoliko koraka od vila u vlasništvu ruskih firmi nalazi se Vila Violina, raskošan kompleks drag tajkunu Ališeru Usmanovu, prodat prošlog leta jednom australijskom tajkunu”.

Policija na Sardiniji je 2010. izvršila raciju u kompleksu od devet vila u vlasništvu ruskih kompanija po dojavi da se u njima nalazi veća količina oružja. “Volfram Kuoni je tada potpisao formalni protest italijanskim vlastima u ime sedam firmi iz Lihtenštajna, kojima on lično upravlja”, pišu iz Milana.

Aleksej Miler je jedini veliki ruski oligarh koji nije pogođen sankcijama EU, ali je pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

“Razlog za to bi se mogao tražiti u značaju koji njegova kompanija ima za snabdevanje Evrope gasom, bar u prošlom vremenu, u prvoj fazi napada na Ukrajinu. Umesto toga, sankcionisan je Arkadij Rotemberg, poput Milera takođe ličnost veoma bliska Kremlju, čije je prisustvo poslednjih godina nekoliko puta prijavljeno na imanju na Sardiniji”, navode Italijani.

Ističu da je “Volfram Kuoni veoma blizak krugu ruskih kompanija”. Do marta 2022. godine bio je, najmanje deset godina, potpredsednik Gasprom banke Švajcarska.

Printscreen
 

“Brda novca iz Moskve su prolazila kroz tu banku u Cirihu i završavala na ličnim računima ljudi blisko povezanih sa Kremljom. Na primer, muzička zvezda i multimilioner Sergej Rodulgin, veliki prijatelj Kremlja i osumnjičen kao njihova marioneta… Rodulgin ima više ofšor fondova, koji su 2016. otkriveni u istraživačkim ‘Panama pejpers’. U istoj bazi podataka nalazi se i niz ofšor kompanija koje se pripisuju Volframu Kuoniju ili njegovoj supruzi Mariji, poreklom iz Srbije”, objavila je La Verita.

Još jedan oligarh blizak Šolakovom Kuoniju je milijarder Kostantin Ževago. “Ževago je poreklom iz Donbasa, osumnjičen za veze sa proruskim autonomašima (što je uvek negirao), trenutno se nalazi na suđenju u Kijevu, optužen za pranje novca i druga krivična dela u vezi sa bankrotom njegove banke u Ukrajini, iz koje je prosto nestalo 113 miliona dolara”, navodi italijanski dnevni list.
 

Kako je Šolak kupovao “zapadni” imidž

Italijanski dnevni list La Verita zaključuje: “Šolakova imovina procenjena je na 1,2 milijarde, iako mnogi tvrde da morate da uklonite zarez da biste se približili pravim podacima. To mu je omogućilo da pre nešto više od godinu dana preuzme fudbalski klub Sautempton iz engleske Premijer lige. Reč je o operaciji koja mu je omogućila da dodatno učvrsti svoj imidž čoveka bliskog Evropi. Očigledno nije računao na ruski napad na Ukrajinu i medijsku izloženost njegovog advokata od poverenja Kuonija. Gasprom banka je ćup sa mnogo para i sa pažnjom previše država”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike