Opasnost za celu Aziju: Klima poremetila slivove Ganga, Jangcea, Mekonga...

24.05.2023

09:21

0

Klimatski poremećaji u vodnom sistemu Hindu Kuš ispod Himalaja predstavljaju rizik za ekonomski razvoj i energetsku bezbednost u 16 azijskih zemalja, upozoravaju stručnjaci

Opasnost za celu Aziju: Klima poremetila slivove Ganga, Jangcea, Mekonga...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vodni sistem Hindu Kuš je u opasnosti zbog klimatskih promena i potrebna je usklađena akcija da bi se zaštitili regionalni vodotokovi, saopštili su danas kineski istraživači.

Slivovi 10 velikih reka koje teku sa Hindu Kuša, jedne od najvećih vododelnica Azije, dom su za 1,9 milijardi ljudi i generišu 4,3 milijarde dolara godišnjeg BDP-a.

Uticaji klimatskih promena, poput topljenja glečera i ekstremnih vremenskih uslova, već predstavlja „ozbiljnu pretnju“, navodi kineski istraživački centar za vodene rizike KVR, prenosi Rojters.

Istraživači upozoravaju da će se sve reke suočiti sa „eskalacijom i povećanjem rizika od poplava ako ne budemo u mogućnosti da obuzdamo emisije“, i da dalja izgradnja vodointenzivne energetske infrastrukture pogoršava probleme.

U 10 reka spadaju Gang i Bramaputra, koje teku kroz Indiju i Bangladeš, kineske reke Jangce i Hoangho, kao i prekogranični plovni puteve poput Mekonga i Salvina.

Oni proizvode skoro tri četvrtine hidroenergije i 44 odsto energije na ugalj u 16 zemalja, među kojima su i Avganistan, Nepal, kao i države jugoistočne Azije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike