Tanasković: Dronovi i roboti bili nezamislivi, modernizacija i digitalizacija ključni za agrar

21.03.2023

14:37

0

Traktori bez vozača, dronovi i roboti do skoro su bili naučna fantastika, a upravo je modernizacija to čemu Srbija teži u poljoprivredi, istakla je resorna ministarka

Tanasković: Dronovi i roboti bili nezamislivi, modernizacija i digitalizacija ključni za agrar
Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je jedan od glavnih globalnih izazova sa kojima se poljoprivreda suočava povećanje broja stanovnika i ishrana rastuće svetske populacije, a da ključ u rešavanju tog problema leži u modernizaciji i "pametnoj" poljoprivredi.

Tanaskovićeva je to rekla tokom izlaganja na okruglom stolu o održivoj poljoprivredi i agri-teku, u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, i naglasila da su neka moderna rešenja u poljoprivredi pre desetak godina bila potpuno nezamisliva.

Podrška naučnim institucijama

- Traktori bez vozača, nadzor zasada iz dronova ili zamena radne snage u poljoprivredi robotima, bila je potpuno naučna fantastika. To je bilo nešto što svakako nije bilo moguće zamisliti u tim godinama, a danas su to normalne stvari - rekla je Tanaskovićeva.

Istakla je da je upravo modernizacija to čemu Srbija teži i gde ulaže "izuzetno velika sredstva".

- Pružamo podršku naučnim institucijama. Pre svega BioSensu kao jednom od prvih instituta u Srbiji koji se bavi pametnom poljoprivredom. Uveliko radimo na automatizaciji protivgradnih sistema koja značajno doprinose zaštiti naših useva - navela je Tanaskovićeva.

Dodala je da je Srbija pokrenula izuzetno značajan i veliki projekat eAgrar.

- Mi kompletnu poljoprivredu digitalizujemo, primarne proizvođače digitalizujemo po prvi put. Po prvi put poljoprivredni proizvođači, mimo prerađivača imaju priliku da od države dobiju 50 odsto povrata investicije koju rade. Akcenat države je na poljoprivredi - rekla je ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Ministarka ističe da je da će eAgrar pokrenuti srpske poljoprivrednike da u većoj meri koriste strana sredstva koja su namenjena modernizaciji i digitalizaciji u poljoprivredi.

- Država prati sve tehnologije koje se razvijaju u svetu i izdvaja sredstva za to, ali sve više je i zainteresovanih primarnih poljoprivrednih proizvođača koji žele ta sredstva da koriste - istakla je Tanaskovićeva.

Više od 150 kompanija iz Italije

Forum je organizovan, u Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji. Na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije učestvuje više od 250 kompanija iz Srbije i oko 150 italijanskih, a zakazano je oko 400 bilateranih sastanaka.

Multisektorsku italijansku privrednu delegaciju čine kompanije iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, cirkularne ekonomije, biotehnologije i agrotehnologije, transporta i logistike, proizvodnje mašina za železnicu, usluga, industrije čelika, građevinske industrije, turizma i hotelijerstva, drvne industrije, tekstila. Na forumu učestvuju i predstavnici naučne zajednice, fakulteta, instituta i asocijacija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike