Traže partnere iz Srbije: Svetske kompanije na konferenciji u Beogradu

26.04.2023

11:53

0

Autor: 24sedam

Na dvodnevnnoj konferencija "InterConnect" sa 17 setskih kompanija ima priliku da se poveže više od 150 firmi iz Srbije i regiona

Traže partnere iz Srbije: Svetske kompanije na konferenciji u Beogradu
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Vodeći ljudi renomiranih kompanija iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske, koje posluju u metalskoj i metalo prerađivačkoj, gumarskoj i industriji plastike i mašinske industrije, nalaze se u Beogradu gde će na dvodnevnoj konferenciji "InterConnect" imati direktne poslovne razgovore sa predstavnici velikih, srednjih i malih preduzeća iz Srbije i regiona.

Među predstavnicima 17 svetskih kompanija, koje traže partnere u lancu dobavljača, nalaze se „TisenKrup“ (Thyssenkrupp Automotive), „Roše“ (Roche Diagnostics), DBW, EAO, "SAG Tubi", "Skajotek“ (Skylotec), "Plast-Met"...

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) koja je domaćin skupa, izjavio je da od konferencije očekuje mnogo sklopljenih ugovora.

- Evropske kompanije koje su prisutne na konferenciji imaju ukupan obrt veći od 30 milijardi evra. To su ozbiljni kupci i partneri - rekao je on.

Sve teže u lanac dobavljača najvećih firmi

Istakao je da je za domaće kompanije najvažnije da budu sposobne da ulaze u međunarodne lance dobavljača, što postaje sve zahtevnije.

- Pravila koja se usvajaju u okviru EU i Nemačke, poput novog Zakona o dobavljačima, stavljaju nove izazove pred kompanije, nove standarde koji treba da se usvajaju i zato smo pokrenuli "Responsible Business Hub" u okviru PKS i obučili ljude kako bi pomogli privrednicima da ispune uslove koji se od njih traže - kazao je Čadež.

Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji koja je pokrovitelj ovog događaja, izjavila je da srpska privreda, posebno mala i srednja preduzeća, ima ogroman potencijal za rast kroz izvoz.

- Standardi i regulative se stalno menjaju i poštovati te promene je ključna stvar da bi se bio vodeći u poslovanju - kazala je ona.

Naglasila je da konferencija firmama nudi da se upoznaju sa ključnim novinama u trgovini i izvozu kako bi se napravili dobri poslovni ugovori sa partnerima iz Evrope.

Podsetila je da su do sada srpska preduzeća, posebno iz poljoprivredne i prehrambene industrije, a kroz projekte USAID-a, imala mogućnost da nauče o potrebanma globalnog tržišta, kako bi mogla da se takmiče sa drugima, pa se njihovi proizvodi mogu naći, osim u Evropi, i na tržištu SAD i Azije.

- Sada želimo da radimo sa srpskim malim i srednjim preduzećima drugih oblasti, kao što je mašinska industrija, jer i tu vidimo ogromne potencijale za izvoz - kazala je Ajšam.

Veoma važno da svet dođe u Srbiju

Predstavnik USAID, Aleksandar Pavlović, izjavio je da je za domaću privredu bitno da se ovakvi događaji organizuju u Srbiji, jer na međunarodne sajmove uglavnom može da ode manji broj kompanija.

- Prijavio se veliki broj domaćih malih i srednjih preduzeća kojima su ovakvi kontakti preko potrebni da bi naučili nešto o novim trendovima i sklopili nove poslove - rekao je on.

Nakon uvodnih obraćanja, a pre poslovnih sastanaka, učesnici su imali priliku da saznaju više o nemačkom Zakonu o lancu snabdevanja, kao i o održivosti i najaktuelnijim izazovima poslovanja sa kojima se suočava globalna privreda.

"InterConnect" konferenciju organizuju PKS i kompanija "Konceteniks“ (Convestenics), uz podršku projekta "Velika mala privreda" koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike