Vreme odluke: „Muke“ učenika i roditelja na pragu dualnog obrazovanja (FOTO)

22.04.2023

19:35

0

Dualno obrazovanje nije novina u Srbiji ali i dalje mnogim roditeljima nepoznanica ili nešto prema čemu imaju predrasude

Vreme odluke: „Muke“ učenika i roditelja na pragu dualnog obrazovanja (FOTO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/G.M.Š.

Odabrati nešto čime će se baviti naredne četiri godine nije lako ni zrelim ljudima a kamoli deci koja bi trebalo da sada odluče koju će srednju školu upisati a time možda i šta će im biti životna profesija. Na muci su i roditelji, jer ovo je vreme odluke koja može da bude presudna u životu njihove dece.

Da se takva odluka lakše i racionalnije donese Privredna komora Srbije je u saradnji sa Ministarstvom prosvete i lokalnim samoupravama organizovala svojevrsne „dane otvorenih vrata“ za sve one koje zanima dualno obrazovanje, odnosno učenje uz praktičan rad koje je u Srbiju uvedeno (ili vraćeno, kako se već doživljava) 2017. godine. Prvi od tih „Dana dualnog obrazovanja“ u ovoj godini održan je danas u Beogradu i 24sedam je tamo razgovarao sa učesnicima.

Na manifestaciji koja je u prostorijama PKS okupila predstavnike škole, mentore i ljude iz privrednih kompanija s jedne stane i zainteresovane roditelje i buduće srednjoškolce s druge, najveća gužva bila je na štandu škola elektrotehničkog smera.

Miroslav Cimeša, koordinator za dualno obrazovanje Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ Beograd, kaže da to nije iznenađenje.

- Za IT smer treba najviše bodova za upis,  to je profesija budućnosti i otud gužva. Kod nas je u ETŠ to delimično dualno obrazovanje, pošto od 60 đaka na IT smeru samo šest je dualno pošto je toliko kompanija izrazilo želju da učestvuje u programu. Međutim, predviđeno je da ih bude 30 i u saradnji sa kompanijama, od pravih programerskih kao što je „Endava“ do onih kojima je programiranje uslužno i sekundarno kao u trgovinskoj kući „Nelt“, program se razvija – kaže Cimeša.

24sedam/G.M.Š.
Roditelji da sve znaju, deca da odluće:  Miroslav Cimeša, ETŠ "Nikola Tesla"

 

Deca prvu godinu idu „normalno“ u školu, a na kraju druge ulaze u kompanije tako da imaju i tih godinu i po dana ako sed pojave nove kompanije da više đaka prođe kroz praktičan rad.

- Roditelji se raspituju za uslove upisa, bodove, a deca kako je na praksi. Roditelji se sve više privikavaju na ideju dualnog obrazovanja. Moja je preporuka da ipak deca odluče, jer ona će ići u školu i ako to nije njihov pravi izbor mogli bi da nastanu problemi - kaže Cimeša.

Ako dete zna šta hoće...

Jedan od roditelja koji je iskoristio ovu priliku da se lično uveri šta je to dualno i obrazovanje i da li je to prava stava za njeno dete je i Biljana Vuković.

- Ima dosta ponuda, doduše nije baš obuhvaćeno sve što ulazi u dualno obrazovanje, ali što se nas konkretno tiče mi znamo šta ćemo, pa je samo Nikola došao da proveri. Pogledali smo i neke druge mogućnosti ali prosto, njega drugo ne interesuje  – kaže za 24sedam Biljana.

24sedam/G.M.Š.
Već odlučeno: Nikola i Biljana Vuković

 

Budući srednjoškolac Nikola je već „prelomio“ i njegov izbor je Elektrotehnička škola.

- Odabrao sam smer tehničar računara, jer me to najviše zanima i dobar sam u tome. Očekivao sam da vidim ovde više škola, ali nije ni važno jer sam već pre odlučio i znam šta hoću – kaže Nikola.

Biljana Vuković spada među one roditelje koji misli da je dualno obrazovanje dobra stvar.

- U moje vreme ga nije bilo ali mislim da je dobro što sada postoji. Ako dete zna šta hoće i čime bi da se bavi, a u školi mu obezbede i dobru praksu i prvo iskustvo, to je odlična stvar. Sličan smer ovom koji je izabrao Nikola imaju i neke škole koje nisu u dualnom sistemu, pa praksu imaju u školi, ali mislim da je ovo bolje - uverena je majka Biljana.

 

Vuković kaže da su roditelji kojima deca znaju šta hoće „spasena muka“, jer tinejdžerima nije lako da sa petnaestak godina odluče šta hoće. To nam potvrđuje i sagovornica koja se predstavila kao Nikolina, koja je sa sinom Ilijom došla da vidi šta ima u ponudi.

- Ne znamo još šta bismo. Pogledali smo i šta im u Saobraćajnoj školi, pa tu je i Mašinska, možda i turizam… Videćemo još – kaže majka.

Sin Nikola „merka“ Saobraćajnu, jer mu ze za oko zapalo zvanje PTT tehničara ali još nije siguran da li je to „to“.

Kompanije sve brojnije i sve zadovoljnije

Iz kompanija koje već dugo učestvuju i u dualnom obrazovanju i u ovakvim prezentacijama kažu da su zadovoljni interesovanjem a da se većina deca koja se odluče za dualno obrazovanje pokažu dobra i u praksi.

- Ovde im objasnimo da moraju jednako da uče kao i u običnoj školi ali da je ovde zbog prakse učenje zabavnije i lepše. Sada se mnogo lakše i roditelji odlučuju da podrže decu o ovakvoj odluci jer kompanije u koje odlaze na praksu su proverene i dobrog imena. A to što kod nas i do 85 odsto odsto generacije koja dođe na praksu i ostane u kompaniji je samo dodatna sigurnost da je odluka prava – kaže nam predstavnik jedne poznate inostrane kompanije.

Prezentacija učenja uz rad u 11 gradova

Dan dualnog obrazovanja, pored Beograda, biće organizovan u još 11 gradova u Srbiji. Vranjanski osmaci moći će već u sredu u svom gradu da se upoznaju sa ovim vidom obrazovanja i to kroz razgovor sa predstavnicima relevantnih institucija obrazovnog sistema, kompanija koje su primale učenike na učenje kroz rad, kao i samim učenicima koji su se školovali po pomenutom modelu, objavila je Regionalna privredna komora Leskovac.
Osim đaka očekuje se i dolazak roditelja kako bi se upoznali sa svim benefitima koje nudi ovo obrazovanje, predstavnika kompanija koje dualno obrazovanje sa uspehom realizuju godinama, kao i relevantnih aktera iz sveta obrazovanja.

A na ovom skupu svoje praktične mogućnosti da deca dobiju pravu praksu, a oni najbolji i ponudu za posao,  predstavila je 31 kompanija, istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje pri PKS.

-  Ovo je prilika da obavljanje direktnih razgovora sa predstavnicima škola ali i instruktorima iz kompanija gde deca idu na praksu, da se obaveste ili provere svoje odluke o obrazovnom profilu. Deca mogu da porazgovaraju i sa učenicima koji trenutno pohađaju takvu nastavu i da čuju i njihove utiske ali i bivšim učenicima a danas zaposlenima u tim firmama koji su svoj put počeli kroz dualno obrazovanje. Takvu priliku treba iskoristiti – kaže Kovačević.

A izbor je velik jer samo u Beogradu u sistemu dualnog obrazovanja učestvuje 75 kompanija, 22 srednje stručne škole sa svojih 37 obrazovnih profila iz sedam područja rada.

- Sledeće godine će mladima na raspolaganju biti 700 mesta za praksu u kompanijama, što je značajan broj od ukupno 4.000 mesta u Srbiji. Podaci pokazuju da idemo dobrim putem, jer sada će se već uključiti 900 kompanija sa praksom za 72 obrazovna profila – napominje Mirjana Kovačević.

Oni koji se sada opredele za učenje kroz praksu, pridružiće se 13.000 učenika koji su već završili ili završavaju školovanje, u dosadašnjih 850 partnerskih kompanija i 165 škola. Kako kaže statistika PKS, polovina generacije koja upiše školu ode u privredu. čak četvrtina u firmu u koja je bila na praksi, dok polovina nastavi obrazovanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike