Niknuće zelenih 300MW kod Pančeva

21.04.2023

16:47

0

Autor: 24sedam

CWP Europe i PowerChina dogovorili ulaganju u najveću vetroelektranu u Srbiji

Niknuće zelenih 300MW kod Pančeva
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svečanim potpisivanjem ugovora u ulaganju u projekat vetroelektrane „Vetrozelena“ kod Pančeva, kineska kompanija „Pauerčajna risorsis“ (PowerChina Resources) postaje strateški partner kompaniji „CWP Europe“, jednom od lidera u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu.

„Vetrozelena“ je drugi projekat koji „CWP“ razvija u Srbiji, sa planiranom instalisanom snagom od 300 MW i 48 vetrogeneratora. Proizvodnja zelene energije u vetroelektrani „Vetrozelena“ smanjiće emisiju CO2 za oko 820.000 tona svake godine. Po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. godine, vetroelektrana će biti najveći takav projekat u zemlji i jedan od najvećih u regionu.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su pomoćnica mimistra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovana Joksimović, savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kai i predstvnici obe kompanije.

- „Vetrozelena“ je visoko u skladu sa strateškim ciljem „karbonsek neutralnosti“, koji su postavile mnoge zemlje. Kada projekat počne da funkcioniše, doprineće optimizaciji energetskog miksa, smanjenju troškova energije, stimulisanju energetske strukturne transformacije i isporuci održive i pristupačne čiste energije srpskom narodu. Put od hiljadu milja počinje prvim korakom.

Potpisivanje investicionog sporazuma sa „CWP Europe“ ključna je prekretnica i savršen početak učešća „PouerČajna“ u sektoru obnovljive energije u Srbiji – rekao je He Šiju, izvršni potpredsednik u „Pauerčajna risorsis“.

Promo: Jakov Simović
Promocija potpisivanja sporazuma

 

Generalni direktor „CWP Europe“, Dimitar Enčev“ dodao je da „ovaj projekat predstavlja veliku investiciju i isporukom čiste električne energije po niskoj ceni važan je korak ka diverzifikaciji i dekarbonizaciji srpskog energetskog miksa“.

„CWP Europe“ je vodeća kompanija za razvoj projekata obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina, investirali su u održivi razvoj i energetsku tranziciju u regionu i uspešno razvili najveće vetroparkove u regionu, uključujući i najveći vetropark u Evropi - projekat „Fantanele-Kogealak“ od 600 MW u Rumuniji.

Trenutno razvija preko 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Moldaviji i Ukrajini.

„CWP Europe“ je zajednička kompanija „CWP Global“, vodeće globalne kompanije za obnovljive izvore energije, i „Merkurija enerdži trejding“ (Mercuria Energy Trading), jednog od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom sa više od 140 milijardi dolara prihoda.

„Pouerčajna“ je platformska kompanija specijalizovana za međunarodne investicione poslove u okviru „Pouer kontrukšen korporejšen of Čajna“ (Power Construction Corporation of China, CCCC), osnovana 2012. godine u Pekingu. Trenutno poseduje i vodi 23 investiciona projekta sa ukupnim globalnim kapacitetotm od 5333 MW. Ukupna imovina u 2022. godini iznosila je 60 milijardi juana (8.3 milijarde evra).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike