Nova pravila za baterije: U Evropi sve mora da bude vidljivo

17.04.2023

16:03

0

Javnost mora da imajasne podatke o proizvodnji, zagađenju ali i reciklaži koja je vezana za baterije

Nova pravila za baterije: U Evropi sve mora da bude vidljivo
Reciklaža - Copyright Profimedia

Konzorcijum koji stoji iza projekta evropskog "pasoša za baterije", danas je prvi put naznačio kako kompanije koje proizvode električna vozila, kao i industrijski proizvođači baterija i akumulatorskih baterija, treba da se pripreme za nove evropska pravila.

Ovo udruženje je saopštilo da će, između ostalog, podaci o sastavu baterije, karbonskom otisku ili procentu baterije koji se reciklira, morati da budu dostupni javnosti, prenosi Rojters.

Ko god prodaje bateriju, biće odgovoran za to da ona sadrži i "pasoš za baterije" sa traženim podacima, što znači da će proizvođači elektronskih vozila biti odgovorni za baterije koje su u vozilima.

"Zainteresovane osobe", koje još nisu precizirane, će moći da imaju uvid u detaljnije informacije o sastavu baterije i o tome kako je rastaviti, dodalo je udruženje.

Konzorcijum je dodao da se još raspravlja na koji način će se izračunavati karbonski otisak ili procenat baterije koji se reciklira i ko će imati pristup kojim podacima o bateriji.

- Još nismo sve rešili, ali pokazujemo neke kritične tačke koje je važno razmatrati - rekla je programska direktorka konzorcijuma Sofi Herman.

Proizvođači baterija će od 2024. morati da navedu karbonski otisak svojih proizvoda, a od 2027. će morati da se usaglase sa evropskim limitima emisija ugljen-dioksida.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike