Top 10 gradova idealnih za digitalne nomade

10.04.2023

12:14

0

Autor: 24sedam

Ako želite da uskladite posao i slobodu, treba da nađete poslove namenjene digitalnim nomadima jer oni rade na daljinu, a istovremeno putuju

Top 10 gradova idealnih za digitalne nomade
Ilustracija - Copyright Profimedia

Digitalni nomadi nemaju stalno boravište, putuju svetom i rade ono za što su angažovani. Najčešće se vežu uz IT sektor, kao što su poslovi programiranja ili razvoja softvera.

Naravno, lista je bitno duža, posebno u današnja vremena. Zato ne čudi da su se digitalni nomadi poslednjih godina “umnožili”. Pandemija koronavirusa dodatno je sve ubrzala i dovela do izraženijeg rada na daljinu, odnosno potrebe za njim. Samim tim, brojne kompanije postale su potpuno ili delimično okrenute takvom modelu rada.

Ipak, treba znati da su digitalni nomadi samo jedna vrsta radnika na daljinu. Naime, neki su zaposleni na puno radno vreme, dok drugi rade honorarno, od projekta do projekta, angažmana do angažmana. Neki, takođe, imaju svoje poslovanje pa se bave njime na daljinu.

Kao i svi drugi, tako i radnici na daljinu ili digitalni nomadi, imaju klasičan broj radnih sati nedeljno, produktivnost im mora biti na nivou, imaju rokove koje moraju da poštuju… Ujedno, imaju pravo na godišnje odmore, plaćene prekovremene sate i sve ono što imaju “klasični” zaposleni, piše bankar.me.

Razlika je “samo” u tome što digitalni nomadi biraju odakle će raditi i kad će raditi. Nisu fiksno vezani uz lokaciju, poslodavca ili tačno određeno vreme u danu kad moraju biti produktivni.

Osim IT poslova, digitalni nomadi traženi su i u područjima izdavaštva, obrazovanja, medija i odnosa s javnošću, marketinga… Lista je sve duža, srećom po one koji vole slobodu pruženu u ovakvom načinu života.

I, na kraju, za osobe koje odluče da žive i rade na ovaj način, ovo je 10 gradova koji su najprijateljskiji prema njima, idealni za “nomadski” život i s najvišom stopom rasta u tom smislu:

1. Palermo (Italija)
2. Skoplje (Severna Makedonija)
3. Azorska ostrva (Portugalija)
4. Majorka (Španija)
5. Lima (Peru)
6. Tbilisi (Gruzija)
7. Puebla (Meksiko)
8. Napulj (Italija)
9. Bansko (Bugarska)
10. Sofija (Bugarska)

Naravno, prednosti ovih gradova su u prihvatljivom životnom standardu, sistemu oporezivanja i birokratiji koja ide na ruku digitalnim nomadima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike