Rast industrijske proizvodnje uzrokovan rastom u snabdevanju strujom i gasom

06.04.2023

15:41

0

Najveći međugodišnji pad u januaru imala je proizvodnja osnovnih metala i to 39 odsto

Rast industrijske proizvodnje uzrokovan rastom u snabdevanju strujom i gasom
Copyright Profimedia

Ukupna industrijska proizvodnja u februaru jeste međugodišnje porasla za dva odsto, ali kada se pogleda struktura tog porasta, vidi se da je ovaj procenat najvećim delom uzrokovan rastom u sektoru snabdevanja strujom i gasom, dok su mnoge druge grane zabeležile pad, navodi se u najnovijem, aprilskom izdanju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta iz Beograda i Privredne komore Srbije.

Autor analize privredne aktivnosti ekonomista Stojan Stamenković ističe da je međugodišnji porast ukupne industrijske proizvodnje u februaru opredeljen porastom proizvodnje u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u tom mesecu za čitavih 30 odsto.

Proizvodnja prerađivačke industrije u februaru imala je međugodišnji pad za 3,7 odsto, a najveći međugodišnji pad u januaru imala je proizvodnja osnovnih metala i to 39 odsto, slede proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina i uređaja, sa padom od 24 odsto, hemijska industrija (22 odsto), proizvodnja proizvoda od ostalih nemetalnih minerala, 17 odsto, do prehrambene industrije, sa dva odsto međugodišnjeg pada u februaru, piše Stamenković.

Navodi da je na drugoj strani, izrazito povećana proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, 36 odsto, uz manja povećanja u još nekim oblastima. Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, ističe da podaci pokazuju smanjenje dinamike na obe strane, s tim što je uvoz u februaru zabeležio međugodišnji pad vrednosti za čak 5,4 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike