Nismo više jeftina radna snaga, a u video igrama „razbijamo“ u svetu

19.03.2023

07:35

0

IT sektor postaje motor razvoja Srbije ne samo po izvozu i privlačenju stranaca, već i po platama, dokazuje njegov najuzbudljiviji deo – gejming industrija

Nismo više jeftina radna snaga, a u video igrama „razbijamo“ u svetu
Scars Above - Trailer - Copyright Screenshot: Mad Head Games

Kao velika komparativna prednost srpske industrije nad konkurencijom, bar u okruženju i Evropi, uvek se ističe jeftina radna snaga. Donedavno je to bilo čak i u sektorima visoke tehnologije ili u oblasti informacione i komunikacione tehnologije (IKT).

Međutim, u srpskom IT sektoru izborili su se kvalitetom da im se plate približe onma sa Zapada a u jednom njegovom delu su već „svetske“, kaže za 24sedam Kristina Janković Obućina, izvršna menadžerka Srpske asocijacije industrije video igara (SGA).

- Više nismo tržište jeftine radne snage, čak ne radimo samo autsorsing za strance, već u velikom procentu kompanije iz Srbije rade svoje igre za globalno tržište. I veoma ih uspešno plasiraju. Imali smo neke važne akvizicije stranih kompanija ovde, jer prepoznali su kvalitet. Drago mi je da mogu da kažem da više nismo „pristupačna radna snaga“ već da se naš rad ceni – kaže Janković Obućina.

Koliko uspešno ilustruje podatak da je samo u prošlog godini igre napravljene u Srbiji preuzete na lične računare i mobilne telefone ili kupljene 350 miliona puta. Nije mala cifra za 130 timova koliko se bavi u Srbiji izradom video igara za sve vrste platformi a od kojih 60 odsto rade svoje originalne igre.

Fascinantne brojke

Otkuda toliki uspeh za jednu malu zemlju, pogotovo u gejmingu, koji je najveće moguće tržište u svetu.

- Ono što mi uspešno nudimo i što je prepoznato u svetu je naša strast prema igra-ma. Mi smo gejmerska nacija, i za igranje i za pravljenje igara. Starije generacije su sve radile da bi došle do igara kada još nije bilo interneta a prve kompanije i timovi za pravljene su nastali tako što su ih osnovali strastveni gejmeri. S tom strašću su uspeli da prebrode razne prepreke i sada cela industrija ubira plodove rada tih pioni-ra – objašnjava naša sagovornica.

Top tržišta za „izvoz“ proizvoda naše gejmerske industrije su Velika Britanija, Nemačka i SAD, dok Azija još čeka da nas otkrije.

- Jako je teško probiti se sa igrom u svetu jer dnevno ih na digitalnim prodavnicama izađe na stotine novih. A onda to uporedite sa podatkom da iz Srbije dolazi prva najprodavanija igra fudbal menadžera za mobilni, „Nordeusov“ „Top eleven“ ili marbl-šuter igra „Woka Woka“ kompanije „Two Desperados“ – ističe Janković Obućina.

Screenshot: Nordeus/Two Desperados
Dve najuspešnije igre u svojoj kategoriji

 

To su samo dve svetski najbolje, a ima ih mnogo, što se najbolje vidi na posebnoj stranici vebsajta SGA, gde su odnedavno na jednom mestu „skupljene“ sve igre koje su ikada do sada napravljene u Srbiji.

- Kada smo u SGA krenuli da to radimo mislili smo da ih ima pedeset ili šezdeset, ali i mi smo se zapanjili kada se ispostavilo da ih ima više od 170. Taj broj je zaista fascinantan i veoma nam je drago zbog toga – kaže sagovornica 24sedam.

A tih 170+ igara, i još mnogo drugih igara i usluga koje se „ne vide“ tako lako, u gejming industriji Srbije pravi više od 2.200 ljudi. Izveštaj o uspehu za 2022. godini stiže u aprilu a u prethodnom je zabeleženo 35 novih igara i godišnji prihod od oko 125 miliona evra.

Kako su u većini studija otvorene pozicije za nove ljude, što se takođe može pre-gledno videti na sajtu SGA, ovih dve i nešto hiljade ljudi će se uskoro sigurno pri-družiti sigurno neki od 30.000 studenata iz oblasti matematike, IT-ja i kompjuterskih nauka i još 10.000 srednjoškolaca koji uče o mehanici i elektronici širom Srbije.

A gejming je, uz to kao što smo pisali, otvoren i za mnoge druge ne-tehničke profesije, tako da za budućnost ove „industrijske grane“ u Srbiji ne treba da brinemo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike