Elektroprivreda Srbije u plusu 55 miliona evra

04.04.2023

11:19

0

Autor: 24sedam

U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra, navode u kompaniji

Elektroprivreda Srbije u plusu 55 miliona evra
Ilustracija - Copyright 24sedam/Promo/Milorad Drča

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog. U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra, saopštilo je danas JP Elektroprivreda Srbije.

Rezultati Elektroprivrede Srbije, kako navode, u prvom kvartalu ove godine sigurna su potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji.

- Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu – kaže Miroslav Tomašević, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije.

I proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima. U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije. I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji.

I termo kapaciteti ostvaruju dobre rezultate i u odnosu na prvi kvartal 2022. rezultat je bolji za 10 odsto. Za hidroelektrane "Zvornik“ i "Đerdap 2“ mart je mesec rekorda.

HE "Zvornik“ ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE "Đerdap 2“ mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati.

U martu su obe HE imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana. Za HE "Zvornik“ ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike