Najnovije procene optimistične: Pad BDP-a Srbije u najgorem slučaju tri odsto, možda i manji!

29.09.2020

17:35 >> 11:25

0

Procene domaćih analitičara, ali i svetskih finansijskih institucija o rastu privrede blaže nego pre tri meseca. Rezultati privrede Srbije u ovom periodu ne?

Najnovije procene optimistične: Pad BDP-a Srbije u najgorem slučaju tri odsto, možda i manji!
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Srbija će ove godine imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto, s tim da rezultat na kraju decembra može biti i mnogo bolji, kako pokazuju najnoviji ekonomski podaci.

Ovakvu procenu rasta srpske privrede u 2020. godini dele i ekonomski stručnjaci i Vlada Srbije, ali i strane finansijske institucije, poput MMF-a i Svetske banke. Najnoviju analizu uradili su stručnjaci Ekonomskog fakulteta u Beogradu u novom broju Kvartalnog monitora.

– Srbija bi 2020. mogla imati pad BDP-a od tri procenta. Rezultat može biti bolji, ali za sada treba zadržati ovu procenu zbog neizvesnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom do kraja godine – rekao je glavni urednik Kvartalnog monitora i profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Pad uvoza i izvoza

On je naglasio da je privreda Srbije, slično kao i druge evropske zemlje, u toku drugog kvartala ove godine imala značajno pogoršanje situacije.

– Došlo je do pada BDP-a za 6,4 odsto, izvoz i uvoz su opali za oko 20 odsto, a strane direktne investicije za 35 odsto. U istom periodu došlo je do velikog povećanja fiskalnog deficita i do rasta javnog duga – naglasio je Arsić.

Prerađivačka industrija u porastu

Ekonomski analitičari MAT-a naglasili su da se, uprkos padu izvoza, ako ne dođe do novih zastoja zbog virusa, može računati i na veći rast prerađivačke industrije.

– Proizvodnja prerađivačke industrije u celoj 2020. godini može biti veća nego u prethodnoj za najmanje jedan odsto. Međutim, ukoliko se uspostavi rast izvoza i ostvari porast investicija, porast ove proizvodnje mogao bi dostići i dva do tri odsto – kažu analitičari MAT-a.

Kako je objasnio, manji pad ekonomije u Srbiji, u odnosu na druge zemlje, rezultat je toga što je Srbija u krizu ušla sa nešto većom stopom rasta.

Na osnovu sada raspoloživih podataka, evropske privrede, pa i privreda Srbije, imaće putanju koja će približno odgovarati latiničnom slovu V; Profimedia

– Takođe, Srbija kao manje razvijena država u strukturi privrede ima veće učešće proizvodnje egzistencijalnih proizvoda, poput hrane i pića, uz manje učešće trajnije potrošnih i investicionih dobara, a nema ni veliko učešće proizvoda koji su povezani sa epidemiološkim rizicima, poput turističkih usluga i slično – rekao je Arsić.

On je zaključio da su, kada se uporede sa podacima u drugim evropskim zemljama, rezultati privrede Srbije u ovom periodu nešto bolji.

Značajan oporavak Nemačke

– Oporavila se privreda Nemačke i drugih zemalja, uključujući i našu, tako da su sada procene rezultata privrede Srbije u ovoj godini povoljnije nego što su bile pre dva ili tri meseca. Na osnovu sada raspoloživih podataka, evropske privrede, pa i privreda Srbije, imaće putanju koja će približno odgovarati latiničnom slovu V – zaključio je Arsić.

Vodeće međunarodne finansijske institucije, usled negativnih efekata pandemije korona virusa, takođe predviđaju pad BDP-a Srbije od tri odsto ove godine. MMF je u aprilu procenio da će ove godine najviše biti pogođene najrazvijenije zemlje, kod kojih se očekuje pad od 6,1 odsto. Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, za BiH i Albaniju se prognozira pad od pet odsto, dok za Hrvatsku i Crnu Goru pad od čak devet odsto. Zanimljivo je da MMF za Srbiju prognozira značajan rast u 2021. godini od šest, pa čak i do 7,5 odsto.

I globalno bolje

Globalni ekonomski izgledi nisu baš tako tmurni kao što se procenjivalo pre samo tri meseca, izjavio je portparol MMF-a Geri Rajs, pozivajući se na bolje pokazatelje od očekivanih iz Kine i drugih naprednih ekonomija. Rajs je međutim dodao da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni kao rezultat pandemije korona virusa i njenog uticaja na mnoge ekonomske sektore, prenosi Rojters.

Kako su naveli za 24sedam u NBS, oni očekuju da BDP u ovoj godini bude svega za oko 1,5 odsto realno niži u odnosu na prošlu godinu.

– Naredne godine očekujemo rast od šest odsto, čime bi Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja je za godinu dana dostigla i prestigla nivo privredne aktivnosti iz perioda pre krize. Pored toga, aktuelni trendovi u ekonomskoj aktivnosti pokazuju da je ove godine moguće ostvariti i bolji rezultat od naših projekcija – kažu u NBS.

Stabilno uprkos pandemiji

I ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je makroekonomska situacija zemlje stabilna uprkos neizvesnoj situaciji po pitanju pandemije. Stabilan je, kako je dodao, i budžet, pa se on nada da će Srbija imati jednu od najviših stopa rasta u Evropi. Mali je podsetio i da je Vlada Srbije, da bi se izborila sa krizom, odnosno umanjila negativne posledice, uložila oko 5,8 milijardi evra.

– Taj novac je utrošen za isplatu minimalnih zarada, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, a tu je i Fond za razvoj, garantna šema, kao i 100 evra koje smo isplatili svakom punoletnom građaninu. To je omogućilo da nemamo najcrnji scenario koji možemo videti u velikom broju drugih zemalja – naveo je ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike