Ministar Mali o tri najvažnija zaključka iz Vašingtona: To je bila velika prilika

22.04.2024

09:25

0

Ističe da ako pogledate našu ekonomiju, da smo imali rast BDP 2, 5 odsto prošle godine, pri čemu u poslednjem kvartalu dolazi do ubrzanja, negde 3,8 odsto

Ministar Mali o tri najvažnija zaključka iz Vašingtona: To je bila velika prilika
ministar Siniša Mali - Copyright printscreen/Instagram/mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o sastancima sa čelnim ljudima svetske ekonomije, a koje je imao u Vašingtonu tri dana. 

- Radi se o prolećnom zasedanju dve najvažnije međunarodne finansijske institucije, međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Nama je to bila velika prilika da predstavimo ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu. Tri su najvažnija zaključka kada je svetska, globalna ekonomija u pitanju. Prvi je da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su stope rasta mnogo niže nego što je bilo u prethodnom periodu. Oni su to nazvali tzv. "meko prizemljenje". Druga stvar je da su različite zemlje drugačije reagovale na krizu i različito prolaze kroz krizu. Treći je da u srednjem roku i dalje postoje različiti rizici zbog ovih konflikata, da može da dođe do dodatnog usporavanja - kazao je ministar, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Ističe da ako pogledate našu ekonomiju, da smo imali rast BDP 2, 5 odsto prošle godine, pri čemu u poslednjem kvartalu dolazi do ubrzanja, negde 3,8 odsto.

- Samo u februaru ove godine stopa rasta našeg BDP bila je 5,9 odsto. Kada pogledate, rastu nam sve grane privrede, raste nam industrija, građevinarstvo, turizam, poljoprivreda... To je za naše građane najvažnija poruka, rastu nam sve privredene grane. To je osnova za dalji rast, najstabilniji, najodrživiji rast. Druga stvar je što je naš rast baziran na izvozu i investicijama. Mi smo pre 11-12 godina imali ukupan izvoz 11 milijardi evra, prošle godine on je bio preko 40 milijardi evra, dakle četiri puta više. Investicije, u ovom trenutku gradimo devet auto-puteva, brzih saobraćajnica, brzih pruga, škola... Mi smo se i sa koronom na pravi način izborili, 9 milijardi pomoći našoj privredi, našim građanima. Izborili smo se na pravi način i sa energetskom krizom, 2022. su rekli u Srbiji neće biti grejanja, struje, svega od toga je bilo. Ono što je za nas najvažnije, uprkos svim tim izazovima, rastemo - istakao je Mali i dodao:

- Nama je udeo javnog duga u BDP danas 47,6 posto. Svetski prosek je 93 odsto. Prosek evrozone 89 odsto. To dovoljno govori kako precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru. Stopa nezaposlenosti rekordno niska, 9,1 odsto, pre 11-12 godina bila je 25,9 odsto. Stopa zaposlenosti 50,7 odtso, nikada veći broj radnika u Srbiji nije radio. Kada je deficit u pitanju, prošle godine smo planirali 3,3 odsto, završili smo sa 2,2 odsto. To je ono što vide i čelnici Svetske banke i MMF-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/ RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike