Ne samo u Beogradu: IT laboratorije stižu u škole širom Srbije

03.03.2023

14:33

0

Autor: 24sedam

Grupa za obrazovanje izabrala je na konkursu 11 srednjih škola u Srbiji koje će do kraja godine dobiti multidisciplinarne učionice

Ne samo u Beogradu: IT laboratorije stižu u škole širom Srbije
Mejker lab - Copyright Miloš Živojinović

Na konkurs Grupe za obrazovanje, koju čine „Nordeus fondacija“, „Dostignuća mladih“ u Srbiji, „Centar za promociju nauke“ i „Inicijativa Digitalna Srbija“, prijavilo se 60 srednjih škola svih profila iz cele Srbije. Od tih škola, 11 koje su pokazale najveći kapacitet i potencijal za inovativni rad sa svojim đacima i veliku želju da ga usavrše u skladu sa privredom i naukom 21. veka, dobiće svoje "mejkers labove" tokom ove godine, navodi se u saopštenju inicijative Digitalna Srbija.

"Mejkers labovi" će omogućiti, kako kažu, edukaciju i podršku nastavnicima, izvođenje vannastavnih programa u skladu sa interesovanjima i potrebama učenika, kao i povezivanje sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture i drugih relevantnih oblasti društva.

- Želimo da pokažemo koliko možemo zajedno da postignemo za obrazovanje dece u Srbiji, a onda i da inspirišemo druge da nam se pridruže jer smo sigurni da svako može na neki način da doprinese - deleći znanje, vreme ili bilo koji drugi resurs - rekao je direktor strategije i razvoja „Nordeus fondacije“, Miloš Đuričanin.

Srednje škole koje će dobiti nove učionice su: Tehnička škola u Knjaževcu, Šesta beogradska gimnazija, Prva beogradska gimnazija, Osnovna i srednja škola sa domom učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu, Prva kragujevačka gimnazija, Tehnička škola u Mladenovcu, Poljoprivredno- hemijska škola ,"Dr Đorđe Radić" u Kraljevu, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji.

Takođe, laboratorije za inventivno učenje dobiće i Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović" u Nišu i Medicinska škola "Dr Andra Jovanović" u Šapcu.

Krajem prošle godine, navodi se u saopštenju, prve "mejkers labove" u Srbiji dobile su Medicinska škola u Čačku, Školski centar “Nikola Tesla” u Vršcu, Zaječarska gimnazija i Tehnička škola “Rade Metalac” u Leskovcu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike