Bajatović: Ja sam profesionalac, konkurisaću ponovo za direktora

07.03.2023

12:10

0

Dugogodišnji generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je dana da će se prijaviti na konkurs za prvog čoveka te kuće i kada bude biran „profesionalni menadžment“

Bajatović: Ja sam profesionalac, konkurisaću ponovo za direktora
Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Dušan Bajatović, prvi čovek „Srbijagasa“ rekao je danas na Kopaoniku biznis forumu da se, kada je reč o tom preduzeću, ne oseća „prozvanim“ zbog toga što MMF i Svetska banka traže postavljanje profesionalnog menadžmenta i najavio da će se ponovo, kada bude objavljen konkurs, prijaviti za tu funkciju.

"A koji to moj rezultat ili školska sprema ukazuje da nisam profesionalac? Neka raspišu konkurs i ja ću da konkurišem – rekao je Bajatović.

Na pitanje da li misli da ima neko ko bi taj posao mogao bolje da obavlja od njega, Bajatović je rekao kratko da ne zna, ali da će to "prepoznati konkurs i Vlada".

- Prijaviću se na konkurs kad ga raspišu, već sam se dva puta ranije prijavio i prijaviću se i treći put - rekao je Bajatović na pitanje da li će se ponovo prijaviti.

Na pitanje da prokomentariše to što se pojedinim medijima Nebojša Stefanović vidi kao potencijalni kandidat za tu funkciju, Bajatović je rekao da ne zna za to.

- Ne znam, ja sam „žrtva“ vlade, na sednici mogu za 30 sekundi da te postave i smene, a dokle ću tu biti, ne odlučujem ja, niti ko će biti - rekao je Bajatović.

Mađari nam zacepili cenu skladišta

Odgovarajući na pitanja o skladištenju gasa u Srbiji, rekao je da su Mađari podigli cenu skladištenja našeg gasa u toj zemlji, i to šest puta za utiskivanje, a za istiskivanje tri i po puta.

- "Mislim da će doneti odluku, pošto smo završili analizu, da utisnemo u Banatski dvor još 200 miliona kubika gasa, što znači da bi u Srbiji imali oko 700 miliona kubika gasa, to bi bilo oko 900 miliona - rekao je Bajatović.

On je naveo da očekujem da će u Srbiji do kraja jeseni biti uskladišteno 750 miliona kubnih metara plus 200 miliona u Mađarskoj, što su značajne zalihe.

Kada je reč o onima koji duguju „Srbijagasu“, Bajatović je rekao da je trenutna naplata nešto već od 98 odsto.

- Našim planom predviđano je da ne može da bude manja od 98 odsto. Postoje negde kašnjenja, kod škola, vrtića, bolnica ali to, valjda, razumemo. Ima i kod dela privrede, što ima sezonski karakter, ali plate. Takođe, ima kašnjenja kod toplana kojima su lokalne samouprave pojele tekuću likvidnost (nepodizanjem cena), pa neće da im vrate pare, ali rešava se - rekao je Bajatović.

Dodao je da trenutno dug koji je realno naplativ ne prelazi 100 miliona evra, ne računajući neke stare dugove.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike