Šta čeka preduzetnike od 10. maja? Novine prilikom osnivanja i likvidacije firmi

12.03.2023

13:25

0

Svih ovih godina procedura je više manje ista, ali od ove godine biće i nekih novina

Šta čeka preduzetnike od 10. maja? Novine prilikom osnivanja i likvidacije firmi
Milan Lučić, direktor APR - Copyright RTS printscreen

U registru Agencije za privredne registre trenutno je 137.000 privrednih subjekata. Godišnje, kažu u APR-u, više se firmi otvori, nego što se ugasi. Jedan broj APR po službenoj dužnosti briše iz registra. U februaru je pokrenut postupak prinudne likvidacije za oko 4.000 privrednih društava. Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić za RTS objašnjava kako sama procedura funkcioniše, ali i kakve novine očekuju privrednike od 10. maja.

Milan Lučić, u intervjuu za RTS, objašnjava u čemu se postupak prinudne likvidacije ove godine razlikuje, kao i zašto firme ne bi trebalo da čekaju, već da same pokrenu proces likvidacije.

RTS printscreen
Milan Lučić, direktor APR

 

Agencija za privredne registre pokrenula je postupak likvidacije za 4.000 privrednih društava.

-Postupak prinudne likvidacije je kontinuirani proces koji Agencija za privredne registre sprovodi od 2019. godine. Cilj tog procesa jeste da iz našeg poslovnog registra izbriše sve one firme koje su prestale da funkcionišu. Tako da, prve godine kada je taj postupak sproveden, sproveden je na 23.000 privrednih subjekata. Taj broj se iz godine u godinu smanjuje. Prošle godine je to bilo 5.800, a u februaru mesecu Agencija za privredne registre otpočela je postupak brisanja u postupku prinudne likvidacije za oko 4.000 privrednih subjekata, kaže Lučić.

Reč je isključivo o privrednim društvima koja su u dužem vremenskom periodu kršila propise iz zakona o računovodstvu.

-Da, dakle, Zakon o privrednim društvima definiše više razloga zbog kojih neki privredni subjekt može ući u postupak prinudne likvidacije. Ali iz našeg iskustva, najveći broj privrednih subjekata koje mi ugasimo u tom postupku su baš ta privredna društva koja za dve kalendarske godine nisu podnela finansijske izveštaje, ističe direktor APR-a.

Svih ovih godina procedura je više manje ista, ali od ove godine biće i nekih novina.

-Sam regulator sagledava proceduru i gleda da tu proceduru pojednostavi ili ubrza. Tako da, u prethodnim godinama, taj prvi korak objavljivanja oglasa da su se stekli neotklonjivi razlozi da se određeni privredni subjekt stavi u postupak prinudne likvidacije, taj vremenski period u kome je oglas bio objavljen, trajao je 90 dana. Sada traje 30 dana. To je jedini razlog, ostalo je sve isto kao prethodnih godina i na kraju tog procesa mi po službenoj dužnosti iz registra brišemo te firme, navodi direktor APR.

RTS printscreen
šalter sala, APR

 

U narednom periodu Agencija ima ambiciozne planove.

-Ono što je zakonska obaveza, a koja je vrlo značajno da svi naši privrednici znaju, jeste da nakon 10. maja privredna društva se više neće moći osnivati u papirnom obliku. Dakle, privredna društva nakon tog datuma će biti mogući osnovati isključivo elektronskim putem. Nakon tog datuma Agencija će do kraja godine omogućiti da se i svi ostali registracioni postupci pred Registrom privrednih subjekata mogu uraditi elektronskim putem, a krajnji nam je cilj da u roku od dve godine svi postupci u APR-u budu potpuno digitalizovani i lakši za sprovođenje za naše građane, naglašava direktor APR.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike