Kinezi se vraćaju: U februaru ponovo nadmašili očekivanja analitičara

01.03.2023

10:39

0

Fabrike u Aziji pokazuju prve znake oporavka usled ponovnog otvaranja kineske ekonomije, što doprinosi podizanju globalnog rasta

Kinezi se vraćaju: U februaru ponovo nadmašili očekivanja analitičara
Peking - Copyright AP Photo/Andy Wong

Do oživljavanja kineske privrede nakon otvraranja posle epidemije, došlo je u februaru nakon što su fabrike otvorene nakon proslave Lunarne Nove godine, objavio je "Blumberg".

Ipak, najnoviji podaci o proizvodnji doprineli su neizvesnosti i smanjenju potražnje na svetskom tržištu, usled usporene inflacije i visokih troškova zaduživanja.

Poremećaji u proizvodnim procesima nastavili su da se šire u regionu i tokom februaru, pri čemu je privreda jugoistočne Azije vođena domaćom ekspanzijom više je napredovala, dok je središte severne Azije zaostalo u izvozu.

Tajland je prošlog meseca dostigao indeks poslovnih aktivnosti (PMI) od 54,8, povećavajući proizvodnju i proizvodni učinak u regionu jugoistočne Azije.

Vijetnamski indeks naglo je skočio na 51,2 sa 47,4 u januaru, prelazeći granicu PMI indeksa od 50 koja razdvaja širenje od smanjenja.

Filipini, Indonezija i Mjanmar (Burma), takođe, objavili su pozitivne rezultate.

- Poboljšani uslovi potražnje, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou, dali su doprinos vijetnamskoj proizvodnom sektoru tokom februara, prekidajući tromesečni blagi pad na kraju prošle godine - rekao je direktor ekonomije u „S&P Global market intelidžens“, Endrju Harker.
Indeks poslovnih aktivnosti u Kini prošlog meseca iznosio je 52,6, nadmašivši srednju procenu od 50,6, prema istraživanju „Blumbergovih“ ekonomista.

Pomoćnik direktora za ekonomiju „S&P Global Market“, Anabela Fides izjavila je da kretanje ovog indeksa najviše pokazuje poboljšanje potražnje nekih kompanija.

Kaže da će, pored toga, morati da dođe do značajnog povećanje  globalne potražnje kako bi se podržao oporavak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike