Razmenjuju pretnje a trguju kao ludi: Rekord razmene SAD i Kine

08.02.2023

09:03

0

Autor: 24sedam

Trgovina između SAD i Kine je u 2022. godini imala vrednost od 642 milijarde evra, što predstavlja novi rekord

Razmenjuju pretnje a trguju kao ludi: Rekord razmene SAD i Kine
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andy Wong, File

Rekordna trgovinska razmena dve globalne i politički suprotstavljene velesile postignuta je uprkos napetim diplomatskim odnosima Vašingtona i Pekinga.

Prema novim podacima, SAD je prošle godine uvezla robu iz Kine u vrednosti od 500 milijardi evra, prenosi BBC. Amerikanci su prošle godine trošili više novca na kinesku robu, između ostalog, na kineske igračke i mobilne telefone.

Izvoz američke robe u Kinu se takođe povećao i dostigao vrednost od 143 milijarde evra.

Za rast trgovine između SAD i Kine su delimično odgovorni i rastući troškovi života, ali brojke pokazuju i koliko se Vašington i Peking oslanjaju jedno na drugo uprkos trgovinskom ratu između dve zemlje koji traje od 2018. godine.

- Vlade, kompanije i potrošači bi možda želeli da se odvoje, ali u razdvojenom svetu bi bilo teško dostavljati produkte po ceni koju bi firme i potrošači bili spremni da plate - izjavila je osnivačica „Azijskog trgovačkog centra“, Debora Elms.

Diplomatski odnosi između Vašingtona i Pekinga su trenutno posebno napeti zbog afere sa navodnim špijunskim balonom, za koji Kina tvrdi da je meteorološki, koji je nekoliko dana leteo iznad američke teritorije dok ga u subotu nije oborila vojska SAD iznad Atlantika.

Odnosi su pod stalnom tenzijom zbog tehnološkog rata koji je Vašington objavio Pekingu, onemogućavajući i domaće i firme u okviru NATO-a da prodaju visoku tehnologiju i komponente za nju Kini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike