I BASF rešio da uštedi na radnicima: Otkaz za 2.600 ljudi

25.02.2023

08:07

0

I u Nemačkoj počinje veliki broj otpuštanja koja se pravdaju energetskom krizom i recesijom

I BASF rešio da uštedi na radnicima: Otkaz za 2.600 ljudi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačka hemijska kompanija BASF saopštila je da će otpustiti 2.600 radnika, jer se najveća evropska ekonomija priprema za recesiju izazvanu energetskom krizom koja je intenzivirana nakon ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana, piše „Gardijan“.

Protekle godine su „dominirale posledice rata u Ukrajini, a posebno povećane cene sirovina i energije“, navodi se u saopštenju „BASF-a“, koji je, kako se dodaje, imao dodatne troškove energije od 3,2 milijarde evra tokom 2022. godine.

„BASF“ je najveća svetska hemijska grupa i jedan od oslonaca nemačke industrije, sa 157 godina rada na lokaciji u Ludvigshafenu na Rajni u blizini Frankfurta.

Proizvodi hemikalije za proizvodnju raznih vrsta robe širom sveta, od đubriva do plastike, automobila i farmaceutskih proizvoda.

Međutim, ova industrija je posebno pogođena zavisnošću od gasa koji se isporučuje iz Rusije, a ranije je najavljen otpis od 7,3 milijarde evra za eksproprisane fabrike u Rusiji.

„BASF“ je saopštio da će zatvoriti jednu od dve fabrike amonijaka i dve fabrike za proizvodnju plastičnih hemikalija, kao i da će deo proizvodnje preseliti iz Nemačke.

Od kraja prošle godine u svetu se najavljuje desetine hiljada otkaza, ali uglavnom u tehnološkom i bankarskom sektoru, dok je industrija bila donekle pošteđena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike