Nova pravila: Bez ljudskih prava i ekologije nema ni izvoza u Nemačku

23.02.2023

08:41

0

Autor: 24sedam

Kompanije iz Srbije koje posluju sa Nemačkom moraće da se prilagode novim uvoznim pravilima te zemlje koja nisu striktno „ekonomska“

Nova pravila: Bez ljudskih prava i ekologije nema ni izvoza u Nemačku
Valjaonica bakra Sevojno - Copyright RINA

U kompanijama u Srbiji u kojima je većinski vlasnik iz Nemačke radi oko 78.000 radnika, a još veliki broj firmi sarađuje sa firmama iz ove zemlje. I jedna i druga grupa moraće da se prilagode novim pravilima Nemačke ako žele da nastave saradnju i izvoze „na zapad“.

Nemačka je donela zakon o „dužnoj pažnji“ u lancu snabdevanja, pa svi izvoznici u tu zemlju moraju da, između ostalog, poštuju ljudska prava i ispunjavaju ekološke kriterijume proizvodnje i transporta.

Veliki broj firmi radu u sektoru metala, bakra i aluminijuma, kao sirovina i polufabrikata koje se iz Srbije izvoze u Nemačku, a ukupno je pogođeno 3.000 firmi, piše „Poslovni dnevnik“.

Zakon nalaže da mora da postoji sistem upravljanja rizicima, kao i redovno izveštavanje o napretku.

Po pitanju ljudskih prava, rizici su diskriminacije svih vrsta, ropski rada dece, zabrane (sindikalnog) udruživanja.

Posebno je važno pitanje ekologije i čitavog niza rizika vezano za nju, od poštovanja standarda zagađujućih materijala, upotrebe žive zabranjene u EU, otpada…

Tanja Lindel iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da nemački zakon najavljuje sprovođenje buduće evropske direktive koja će biti strožija i od njega.

U Nemačkoj se, zasad, ovaj zakon odnosi samo na kompanije s više od 3.000 zaposlenih, ali će se taj kriterijum vremenom pooštravati ka manjem broju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike