Izvoz se dobro drži: Do oktobra i dalje za četvrtinu veći

30.11.2022

11:53

0

Autor: 24sedam

Rast spoljnotrgovinske razmene Srbije za 10 meseci 2022. godine bio 32,3 odsto veći nego za isto vreme prethodne godine

Izvoz se dobro drži: Do oktobra i dalje za četvrtinu veći
Ilustracija - Copyright Profimedia

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za 10 meseci ove godine vredela je 53,7 milijardi evra, što je porast od 32,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvoz se i dalje opire recesiji u EU i svetu i iz Srbije je izvezeno robe u vrednosti 22,4 milijarde evra (rast 27,2 odsto) a uvezeno oko 31 milijardu (36,1 odsto).

Deficit u robnoj razmeni je bio 8,9 milijardi evra i 65,6 odsto je veći nego za deset meseci 2021. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 71,4 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 76,6 odsto.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su Nemačka, Italija, BiH, Mađarska i Rumunija, a u uvozu Kina, Nemačka, Rusija, Italija i Mađarska.

Drugi po važnosti partner su zemlje sa kojima Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) sa kojima je suficit u razmeni bio 2,1 milijarda evra.

Najveći deficit je u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova). Sledi deficit sa Rusijom, Turskom, Irakom, Mađarskom, Nemačkom, Italijom, Belgijom, Holandijom, Indijom, Švajcarskom, Francuskom, Poljskom, Grčkom, Slovenijom, SAD-om...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike